Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Διετή επιμήκυνση του Μνημονίου θα ζητήσει από Μέρκελ και Ολάντ ο Σαμαράς


Διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τετραετή περίοδο εφαρμογής του, θα ζητήσει από Μέρκελ και Ολάντ ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στις 24 και 25 Αυγούστου. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times και μάλιστα επικαλείται και σχετικό έγγραφο.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ προκειμένου να υποστηριχθεί ο προϋπολογισμός καθώς η μείωση του ετήσιου ελλείμματος για τη διετία 2013-2014 προβλέπεται μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τους FT, η υπομονή των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται και μία ακόμα σύγκρουση Αθήνας και Βερολίνου ίσως να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω της αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα και αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ανοιχτά ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης.
«Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική», είπε.
Η προαναγγελία του αιτήματος επιμήκυνσης από τους FT έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η εφημερίδα φαίνεται να προκρίνει μια τέτοια λύση ως τη μοναδική. Κι όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πετύχει την επιμήκυνση και να πάρει τις απαραίτητες δεσμεύσεις αφού παρουσιάσει στους ξένους το πακέτο των 11,5 δις ευρώ ως στοιχείο αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης.
Μέρκελ: Πρώτα η έκθεση της τρόικα και μετά βλέπουμε…
Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει μια παράταση δύο ετών.
Το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Αθήνας, αλλά είναι ανοιχτό σε συνομιλίες, σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με το Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου.
Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το ότι η Ελλάδα επιζητεί μια παράταση δύο ετών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: “Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. “Για όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνον τη γερμανική κυβέρνηση, η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε”, σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου