Είναι αλήθεια ότι πριν μερικά χρόνια μερικοί οι έμποροι και οι επαγγελματίες της πόλης μας κατά πως λέει και ο λαός έβγαζαν «το τόσο και άλλο τόσο» δηλαδή σχεδόν διπλασίαζαν την τιμή λιανικής πώλησης από την τιμή χονδρικής αγοράς!
Εδώ και δυο –τρια χρόνια η εικόνα αυτή έχει αλλάξει αν όχι συνολικά στο μεγαλύτερο ποσοστό ,κυρίως των εμπορικών καταστημάτων.
Αφότου εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας υποκαταστήματα αλυσίδων υπερκαταστημάτων και οι ντόπιοι έμποροι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν για να κρατήσουν πελάτες. Όσοι δεν το έπραξαν έβαλαν λουκέτο!
Αυτοί που ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και κρατούν ακομη …χαρακτήρα είναι ορισμένοι –όχι όλοι –επαγγελματίες είτε ασχολούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών είτε στον επισιτιστικό κλάδο.
Ειδικότερα ορισμένοι επαγγελματίες που κάνουν επισκευές, μικρομαστορέματα αλλά και αυτοί που διαθέτουν γνωστά η κεντρικά επισιτιστικά καταστήματα εξακολουθούν να κρατούν υψηλά τις τιμές για να μην πούμε ότι τις έχουν τσιμπήσει προς τα επάνω.
Πώς να δικαιολογήσεις έναν μάστορα που θα σου αλλάξει το νήμα μιας βρύσης ή μια χαλασμενη πρίζα να σου ζητάει 20 και 30 ευρώ και συνήθως χωρίς απόδειξη ή σε ταβέρνες μια μπριζόλα με μια σαλάτα και κάνα δυο ζαρζαβατικά και ένα κρασί να στα χρεώνουν π.χ. 30 ευρώ;
Τόσα ενας εργαζόμενος τα βγάζει αν δουλέψει μιάμιση ημέρα η και δύο ημέρες αν είναι απασχολούμενος με μειωμένο ωράριο.
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ρητορικά και απλώς χαρακτηριστικά.
Σπουδαστές και φοιτητές έχουν πάψει πλέον να βγαίνουν ομαδικά σε τέτοια ταβέρνες όπως συνήθιζαν στο παρελθόν γιατι δεν βγαίνουν πια, οι γονείς τους!
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος από την μεριά των επαγγελματιών «δεν βγαίνουμε αν μειώσουμε τις τιμές ,υψηλό ενοίκιο ,προσωπικό κλπ.».
Αυτά μάλλον είναι προσχηματικά, για το ενοίκιο ας κάνουν επαναδιαπραγμάτευση γιατι είναι αλήθεια κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν πόσα κατέχουν να είναι αδιάλλακτοι, δεν κατεβαίνουν ούτε ένα ευρώ!
Ετσι υποχρεώνουν επαγγελματίες και εμπόρους που έχουν φτιάξει εδώ και χρόνια εμπορική πιάτσα στα μαγαζιά τους να τα ξενοικιάζουν και να αναζητουν αλλού , λιγότερο κεντρικά ίσως, επαγγελματική στέγη.
Γιαυτό έχουμε στον κέντρο της Λαμιας την θλιβερή εικόνα πολλά μαγαζιά να είναι ξενοίκιαστα ,εγκαταλειμμένα και γεμάτα απομεινάρια από τους πρώην.
Ούτε να τα καθαρίσουν δεν μπαίνουν στον κόπο οι ιδιοκτήτες τους, τόσο…σπάγκοι είναι, αλλά να μειώσουν το ενοίκιο ούτε λόγος!
Όμως δεν είναι μονον αυτό.
Αν κάποιος συμπολίτης έχει βρεθεί σε λαϊκές αγορές πχ της Αθήνας θα καταλάβει ότι και στον τομέα αυτό η Λαμία δεν είναι ότι καλύτερο.
Οι τιμές της λαϊκής σε οποιαδήποτε γειτονιά της Αθήνας είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που αντικρίζει ο καταναλωτής σε ορισμένους πάγκους της Λαμίας.
Η αλήθεια είναι ότι και εδώ υπάρχουν παραγωγοί και έμποροι που συναισθάνονται την κατασταση που βιώνει ο κόσμος και κατεβάζουν τις τιμές.
Κι όμως υπάρχουν κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, που ενώ βλέπουν τα προϊόντα τους να μαραίνονται στον πάγκο δεν εννοούν να κατεβάσουν τις τιμές ,προτιμούν ισως να τα πετάξουν παρά να τα δώσουν πιο φθηνά.
Δεν εξηγείται διαφορετικά να ακούς όλο και πιο συχνά «Ήμουν στην Αθήνα και πήγα στη λαϊκή στο Περιστέρι και ψώνισα ένα σωρό πράγματα σχεδόν με τα μισά λεφτά που θα ήθελα εδώ». Ας κάνουμε κατι να μη γενικευτεί το φαινόμενο αυτό.
Δυστυχώς το κακό δεν έχει σύνορα, λίγοι κακοί και αναίσθητοι επαγγελματίες και καταστηματάρχες δίνουν την εικόνα ότι η Λαμια είναι ακριβή πολη και στέλνουν ντόπιους καταναλωτές στην Αθήνα, τη Λάρισα, το Βόλο ,τη Θεσσαλονίκη ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική!
Το ιδιο δυστυχώς κυκλοφορεί και για τα τουριστικά μέρη της Φθιώτιδας όπως παραλιακές περιοχές όπου πράγματι ορισμένοι που έχουν «φάτσα» μαγαζιά κυριολεκτικά γδέρνουν και ο κόσμος …όπου φύγει-φύγει!
Που θα πάει αυτό;
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες καθόλα αξιοπρεπείς, εμφανισιακά, ψαχουλεύουν το μεσημέρι του Σαββάτου στα απομεινάρια της λαϊκής
.Όλο και περισσότεροι συντοπίτες που διαθέτουν σπίτια σε τουριστικές περιοχές αποφεύγουν να συχνάζουν στα γνωστά φαγάδικα και άλλα στέκια και προτιμούν να τρώνε στα σπίτια τους και μετα να βγαίνουν για…βόλτα στο κέντρο!
Κι όχι μόνο ,αυτές τις μέρες είδαμε και εικόνες που έρχονται από το απώτερο παρελθόν. Οικογένειες να κάνουν εκδρομές σε τουριστικές περιοχές και κατά το μεσημεράκι να πιάνουν τα δημόσια παγκάκια και εκεί να ανοίγουν τα…τάπερς με τα σπιτικά τους φαγητά, ακόμη και τον καφέ φέρνουν μαζι τους…
Που πάμε; Έρχεται καλοκαίρι και θα κλάψουν ….μανούλες!
πηγή: lamiafm1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου