Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εκλογές πριν είναι αργά


“Ο κύβος ερρίφθη”. Η προχθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι υπάρχει πλέον προφανής δυσαρμονία της κυβέρνησης με τον λαό και ότι ο μοναδικός δρόμος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην χώρα είναι οι εκλογές, δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Την Τετάρτη στις 12, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
Την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η πρωτοφανής δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και τις πολιτικές αποφάσεις, ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ο Αλέξης Τσίπρας.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης, με δήλωσή του στην Ελευθεροτυπία.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει τώρα γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Και αυτό μπορεί να γίνει με θεσμικό τρόπο! Δεν κυβερνά, δεν έχει νομιμοποίηση. Είναι χρέος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδίως της αξιωματικής, να καταστήσουν σαφές στον κ. Παπανδρέου ότι μέχρι εδώ ήταν ο βίος της κυβέρνησής του.
Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, αναφέρει ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιαμσού της ΝΔ και συμπληρώνει:
Η χώρα έχει εισέλθει εμφανώς σε φάση ακυβερνησίας, ενώ η οργή των πολιτών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές η μόνη απόφαση που μπορεί να δώσει λύση στο δράμα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές. Αυτή την εκτίμηση, που η Νέα Δημοκρατία είχε διατυπώσει εγκαίρως, την αποδέχονται σχεδόν όλοι. Ως εξαίρεση παραμένουν μόνον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Γύρω τους μαίνεται μια καταιγίδα που απειλεί να μας ρίξει στην άβυσσο και αυτοί κρατούν τα αυτιά και τα μάτια ερμητικά κλειστά για να μην παραδεχθούν την αλήθεια.
Οι χιλιοπαιγμένες, όμως, επικοινωνιακές παραστάσεις με τους θριαμβευτές «σωτήρες» δεν πείθουν πια ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές και η αναντιστοιχία μεταξύ του κοινωνικού αισθήματος και της κυβερνητικής πολιτικής είναι απόλυτη.
Ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργεύων κ. Βενιζέλος, οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ας παραδεχθούν έστω και αυτή τη στιγμή ότι η μόνη λύση είναι η προκήρυξη εκλογών. Μόνο αυτή η λύση είναι υπεύθυνη, μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη «σωτηρία». Τίποτε άλλο! Δεν υπάρχει πια διέξοδος διαφυγής! Κάθε άλλο σενάριο, κάθε άλλη επιλογή απλώς θα επιτείνει το αίσθημα ακυβερνησίας και θα πυροδοτήσει περαιτέρω τη λαϊκή αγανάκτηση.
Ας παραδεχθούν επιτέλους ότι καμία κυβέρνηση, σε δημοκρατικό καθεστώς, δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση.
Ας αναλογιστούν τι πρόκειται να συμβεί αν γαντζωθούν παντί τρόπω στην εξουσία.
Ας αποφασίσουν επιτέλους με γνώμονα τη συνείδηση της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου