Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μνημόνιο εξαθλίωσης ως το 2020


Νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το 2020, θα οδηγήσει σε εξαθλίωση και φτώχεια τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, θα κρατήσει τη χώρα μόνιμα στο τέλμα της ύφεσης και τελικά θα συμβάλει στην αύξηση αντί στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, παρά το «κούρεμα» σημαντικού ποσού ομολόγων κατά 50%, συμφώνησε να υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα.
Η συνταγή σκληρής λιτότητας θα εφαρμόζεται για πολλά ακόμη έτη βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας που θα υπογραφεί, όμως η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους θα επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς κάθε χρόνο θα νομοθετούνται πρόσθετα μέτρα περιορισμού των
εισοδημάτων και αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα μειώνουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ, θα προκαλούν απώλειες αντί αυξήσεις φορολογικών εσόδων, θα διευρύνουν τα ελλείμματα και θα επιβαρύνουν αντί να ελαφρύνουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Η αποτυχία και του νέου αυτού προγράμματος είναι προδιαγεγραμμένη, αφού σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ίδια αποτυχημένη συνταγή που οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία το αρχικό Μνημόνιο Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου, το οποίο υπεγράφη με την Τρόικα τον Μάιο του 2010.

Τα 9 πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

Η εξοικονόμηση πόρων για την κάλυψη των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν, εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και εξαιτίας της καταστροφής που έχει υποστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από τα διαρθρωτικά μέτρα του προηγούμενου Μνημονίου, θα επιδιωχθεί μέσω της εφαρμογής εντός του 2012 πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα προβλέπουν:

1
Ευρύ πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και απολύσεων για άλλους 100.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα εντός του 2012 και επιπλέον 200.000 μέχρι το τέλος του 2014 ή του 2015. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να αποφασιστούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.

2
«Πάγωμα» των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με σκοπό να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των απασχολουμένων και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η μισθολογική δαπάνη.

3
Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθηγητές, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές, διπλωματικούς υπαλλήλους και λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν άμεσα από το 2012 περικοπές αποδοχών 10%-50%.

4
Νέες περικοπές-σοκ σε όλες τις συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Το ανώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν μειώσεις-μαμούθ έως και 50% σε κύριες συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ! Σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

5
Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιηθεί η λύση της αύξησης των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και περίθαλψη.

6
Πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα «απομεινάρια» του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, που ανέρχονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και σε 400, 200 και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ, θα καταργηθούν πλήρως!

7
Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

8
Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

9
Επιβολή νέων αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τους φορολογουμένους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, της καθιέρωσης αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων και της επιβολής δραστικών περικοπών στις απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και μέσω επαχθών αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εισοδηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου