Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ας μην πανηγυρίζουν εκείνοι που κατάντησαν τη χώρα για τα πανηγύρια



Αν αυτή την ημέρα και μετά από την ομολογία της χρεοκοπίας της Ελλάδας, βγαίνουν κάποιοι και πανηγυρίζουν τότε είναι σίγουρα για τα… πανηγύρια. Διότι από το πρωί βλέπω διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες να μιλούν για μια ακόμη σωτηρία της πατρίδας και να υπερηφανεύονται για τα αυτονόητα όπως π.χ. ότι διασφαλίστηκαν......
οι καταθέσεις και άλλα τέτοια. Αν θέλουμε να δούμε με καθαρές κουβέντες τη συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα εξής:
  1. Η συμφωνία για κούρεμα 50% είναι εκ των πραγμάτων ομολογία αποτυχίας όλης της προηγούμενης πολιτικής, τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από την τρόικα. Και όλα αυτά που θυσίασαν οι Ελληνες δύο χρόνια είναι απλά η δοκιμασία τους πριν από το πραγματικό μαρτύριο. Διότι αν ήθελαν να κάνουν καλό στη χώρα έπρεπε να κάνουν το κούρεμα πριν μπούμε στο Μνημόνιο, όταν το χρέος ήταν στο 120%. Τότε θα είχαμε πραγματικά οφέλη. Τους το έλεγαν κάποιοι οικονομολόγοι ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφή αλλά αυτοί στην κοσμάρα τους.
  2. Η ίδια η χθεσινή συμφωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι στηρίζεται και πάλι σε σαθρές βάσεις. Και δε θα μας εκπλήξουν αν σε μερικούς μήνες μας πουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει κι ότι χρειαζόμαστε νέο κούρεμα του χρέους. Πώς συνάγεται αυτό; Μα από το γεγονός ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται από τους ίδιους αποτυχημένους μηχανισμούς. Σκεφτείτε μόνο ότι μόλις πριν τρεις μήνες, τον Ιούλιο, μας έλεγαν ότι έσωσαν τη χώρα, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι θα βγούμε στις αγορές μέσα στο 2012, ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες. Από τότε δεν πέρασαν 10 χρόνια, μόλις τρεις μήνες πέρασαν. Να πιστέψουμε ότι δεν ήξεραν τι έκαναν ή ότι είχαν σχέδιο; Επομένως, γιατί να πιστέψουμε ότι θα φέρουν σε πέρας κι αυτό το σχέδιο;
  3. Κανείς δε μας λέει με σαφήνεια πώς θα ενισχυθούν τα ταμεία για να μην καταρρεύσουν. Μέχρι προχθές το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, πουλούσε repos και έκανε ότι ήταν δυνατό, απλά και μόνο για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα. Πώς θα καταφέρουν λοιπόν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες συντάξεις, πώς θα πληρώσουν εφάπαξ για τόσους υπαλλήλους που βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη; Αρχικά ας πούμε ότι δεν κινδυνεύει τίποτε, σε λίγο καιρό όμως τι θα γίνει; Η μόνη λύση είναι η μείωση συντάξεων, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και πάλι ε φτάνουν και θα πρέπει να τσοντάρει και το κράτος. Μάλλον θνησιγενές είναι το κομμάτι αυτό της συμφωνίας που ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση των Ταμείων.
  4. Θολό των σημείο των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος Ηλιος που όπως λέει η συμφωνία θα συνεισφέρει 15 δισ. ευρώ. Μα καλά, εδώ μόλις χθες ζήτησαν από τους δήμους να βρεθούν εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα για τα φωτοβολταϊκά. Πότε θα τρέξει το πρόγραμμα και πότε θα εισπραχθούν τα ποσά; Εκτός κι αν υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων, οπότε πάμε σε άλλη διαδικασία.
  5. Τι θα γίνει με τις τράπεζες όταν θα κρατικοποιηθούν, διότι με τα 30 δισ ευρώ εκεί πάμε για τις περισσότερες από αυτές. Η συμφωνία λέει ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Μα τα ίδια ακούγαμε και πριν δύο χρόνια όταν δόθηκαν τα 29 δισ. αλλά λεφτά η αγορά δεν είδε. Τα 30 δισ. ίσως να είναι ελάχιστα καθώς εκτός από τις ζημιές του κουρέματος οι τράπεζες καλούνται να βρουν κεφάλαια και για το 9% που επιβάλλει η Blackrock. Αρα, πάλι η αγορά στεγνή θα μείνει.
  6. Για να μη μιλήσουμε για την εποπτεία της Ελλάδας. Το κείμενο αναφέρει: «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Είναι προφανές ότι μπήκε η φράση αυτή ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία. Ποιος όμως νοήμων άνθρωπος πιστεύει ότι η Γερμανία μας δίνει 130 δισ. ευρώ δάνειο χωρίς να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τι πραγματικά γίνεται στην Ελλάδα; Είναι αστείο να φαντάζεται κανείς ότι δε θα μας περνούν από κόσκινο οι ξένοι. Εντάξει, δε θα υπογράφουν και την πιο μικρή σύμβαση, άλλωστε αυτό δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Αλλά θα έχουν το πάνω χέρι σε όλες τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θα εγκρίνουν αυτοί τον προϋπολογισμό και δε θα αφήνουν να περνά κανένα κονδύλι στα κρυφά, έχοντας πάντα στη φαρέτρα τους την απειλή της διακοπής χρηματοδότησης. Οπως έκαναν και με τις δόσεις δηλαδή.
  7. Μας λένε ότι μ’ αυτή τη συμφωνία το 2020 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν δηλαδή πριν δύο χρόνια. Μόνο που μέχρι σήμερα η ανεργία είναι στο 20%, οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά, η φτώχεια έχει πλήξει εκατομμύρια Ελληνες, η μετανάστευση έχει ενταθεί, ακόμη και οι άστεγοι έχουν αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τι έχει να γίνει δηλαδή την επόμενη δεκαετία της σκληρής λιτότητας που θα μας επιβάλλουν οι ξένοι για το κούρεμα που κάνουν τώρα;
  8. Και για το τέλος, έχουμε αυτή την ανεύθυνη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που δεν αισχύνεται για όλα αυτά που έχει πει και που συνεχίζει να λέει. «Κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν» είπε και συνέχισε: «Είχαμε  και πολλούς υπερπατριώτες με κορόνες στο όνομα της εθνικής  κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τελικές  αποφάσεις, προκαταβάλλοντας εθνικές  καταστροφές και αποτυχίες. Αυτοί  διαψεύδονται διότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτά που ζητήσαμε.» Μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κανείς για έναν πραγματικό Πινόκιο της πολιτικής που συνεχίζει να λέει ψέματα, που πέφτει έξω διαρκώς και που έχει βάλει η χώρα σε περιπέτειες.
Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν εκείνοι που κατάντησαν τη χώρα για τα πανηγύρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου