Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κατάντια! Πανηγυρίζουν την επίσημη χρεοκοπία της χώρας!...

Από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους 106 δισ. ευρώ και την συμμετοχή των εκτός ευρωζώνης επενδυτών στο σχέδιο μόχλευσης του EFSF θα κριθεί τους επόμενους μήνες η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οιπρώτες αξιολογήσεις των αποφάσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, μαζί με την αύξηση στο 50% του haircut των ελληνικών ομολόγων.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην απόφαση για ενίσχυση του συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% μέχρι τα μέσα του 2012.



Η εκτίμηση της EBA ότι αυτό απαιτεί περί τα 106 δισ. ευρω νέα κεφάλαια συνοδεύεται από δύο ερωτήματα, στα οποία οι απαντήσεις θα κρίνουν την πορεία της ευρωοικονομίας, αλλά και την αντίδραση των αγορών τις επόμενες εβδομάδες:

• οι ευρω-τράπεζες έχουν δηλώσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η επίτευξη του στόχου για συντελεστή 9% (δείκτης Tier 1) θα επιδιώξουν να γίνει με μείωση της μόχλευσής τους, τον δραστικό περιορισμό του ενεργητικού και κατα δεύτερο λόγο με ΑΜΚ και κρατικά κεφάλαια για να αποφύγουν την απειλή απώλειας ελέγχου των τραπεζών τους! Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτός ο κίνδυνος να επιταχυνθεί η πορεία της ευρω-οικονομίας στην ύφεση (με άμεση προεξόφληση από τα χρηματιστήρια) λόγω γενικευμένου περιορισμού των χορηγήσεων...παρά τις εκκλήσεις της Ε.Ε. να μη γίνει αυτό.

• τόσο το ΔΝΤ όσο και οι αναλύσεις των τραπεζών που έχουν προηγηθεί για τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναφέρονταν σε ποσά που κινούνταν μεταξύ των 200 και 258 δισ. ευρω δηλαδή υπερτριπλάσια αυτών που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, αφήνοντας έτσι ανοικτά ερωτηματικά για την επάρκεια των καλύψεων που θα επιτευχθούν από την απόφαση της Ε.Ε.

Όσο για το EFSF η απόφαση η μόχλευσή του να φτάσει το ενα τρίσ. Ευρώ από τα 440 δισ. ευρω δημιουργεί επίσης ερωτηματικά, καθώς η Σύνοδος παραπέμπει τις σχετικές διαδικασίες στο Eurogroup του Νοεμβρίου για το πως αυτή θα γίνει πράξη.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ειδικών ταμείων (SPV) στα οποία “μέτοχοι” θα είναι το EFSF και θεσμικοί επενδυτές που θα περιλαμβάνουν από το ΔΝΤ μέχρι κρατικά επενδυτικά funds τρίτων χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, κ.α. Αυτά όμως θα διερευνηθούν στην επερχόμενη συνάντηση του G-20 στις 3 Νοεμβρίου στις Κάνες. Εξ ού και η παραπομπή στο eurogroup της απόφασης εξειδίκευσης για την μόχλευση του EFSF ! Αξιοσημείωτο είναι οτι η ΕΚΤ δεν εμφανίσθηκε να παρεμβαίνει στις συζητήσεις αυτές και όλοι περιμένουν τις επόμενες δηλώσεις προθέσεων του κ. Ντράγκι...

• Όσο για την Ελλάδα τα σημεία (σ.σ. βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στο Capital.gr) που συγκεντρώνουν την προσοχή και θα διαμορφώσουν άμεσα την πολιτική και οικονομική ατζέντα είναι δύο:

• η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (30 δισ. ευρω) οδηγεί σε μαζική κρατικοποίησή τους με πιθανές ελάχιστες εξαιρέσεις και

• σε ένα νέο πρόγραμμα δεκαετούς τουλάχιστον δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους περί τα 100 δισ. ευρω που θα θέσει και πάλι σε δοκιμασία το εγχώριο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες...
capital.gr
Tίτλος και φωτο από kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου