Χριστίνα Κοραή
Όποιος πιστεύει ότι το “κούρεμα” θα γίνει γα το καλό μας, είναι γελασμένος. Ειδικά αν θα είναι της τάξης ενός 50%. Βέβαια, ένας- ένας οι Ευρωπαίοι “φωστήρες” βλέπουν τώρα ότι ένα τόσο μεγάλο “κούρεμα” είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει, όχι γιατί θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τους Έλληνες -καθόλου δεν τους κόφτει αυτό- αλλά για τον απλό λόγο ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες για τις τράπεζες τους. Είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και αντιδρούν σφόδρα γιατί δεν πιστεύουν ότι τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησης, που συζητάει ο γαλλογερμανικός άξονας Μέρκελ- Σαρκοζί, η Κομισιόν και το Eurogroup, θα είναι αποτελεσματικά.
Ωστόσο, μοιάζει απίθανο μοιάζει να μην υπάρξει “κούρεμα” αφού ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Θα δούμε σε ποιο ποσοστό θα καθίσει. Όσο πιο ψηλό θα είναι, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Η πρώτη και πιο σημαντική θα είναι μια νέα εσωτερική υποτίμηση.
- Αν από το Μνημόνιο μέχρι το πολυνομοσχέδιο οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πέσει κατά μέσο όρο γύρω στο 35%, το νέο «κούρεμα” θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα μιλάμε για κατώτερους μισθούς των 400 ευρώ και πάει λέγοντας.
- Το μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που επίσης έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους, θα έχει συνέπειες στις συντάξεις (που θα πέσουν δραματικά) αλλά και στην παροχή της υγειονομικής περίθαλψης. Θα υπάρξει ντόμινο. Δεν θα έχουν να πληρώσουν φάρμακα, γιατρούς, νοσοκομεία, προμηθευτές. Ήδη τα περισσότερα Ταμεία έχουν τεράστια ελλείμματα. Ποια ελληνική κυβέρνηση, και με ποια χρήματα, μπορεί να εγγυηθεί ότι το “κούρεμα” δεν θα τα αφορά;
- Η εσωτερική υποτίμηση θα έχει ένα καλό. Θα ρίξει τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα. Σ΄ αυτά που παράγουμε εμείς. Αλλά τι παράγουμε εν τέλει; Ακόμη και τα λεμόνια τα εισάγουμε γιατί μας βγαίνουν πιο φθηνά… Με τους ΦΠΑ στα ύψη τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα -γιατί η εσωτερική υποτίμηση δεν οδηγεί και σε μείωση των φόρων- οι τιμές ή θα πέσουν πολύ λιγότερο από τους μισθούς και τις συντάξεις, ή θα γίνουν πλέον απρόσιτες. Εν ολίγοις, το κρέας θα γίνει το γεύμα της Κυριακής, όπως στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.
- Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήδη είναι τρωτό. Είναι εκτεθειμένο στα ελληνικά ομόλογα και σε επισφάλειες στις οποίες οδήγησε ένας δανεισμός που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, σε μεγάλο μέρος του σήμερα, λόγω της κρίσης. Ένα «κούρεμα», ακόμη και της τάξης του 35-40%, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας – η αγορά ήδη “στέγνωσε”-και θα οδηγήσει σε μια ακόμη πιο αυστηρή δανειοδοτική πολιτική με αποτέλεσμα να έρθει «ο θάνατος τους εμποράκου». Δηλαδή, του μικρομεσαίου που βρίσκεται σε απόγνωση. Θα απειληθούν, επίσης, η βιωσιμότητα και οι θέσεις εργασίας των ελάχιστων μεγάλων επιχειρήσεων που απέμειναν.
- Ακίνητα. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο! Η αξία τους θα πέσει κατακόρυφα, αλλά θα μειωθούν κατακόρυφα και οι πωλήσεις. Βέβαια και αυτές ήδη έχουν «παγώσει», αφού ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται να πληρώσει ένα …ενοίκιο για το ακίνητο του σε φόρους.
Όλα τα ωραία για την ανταγωνιστικότητα που θα ανεβεί και το πόσο ελκυστικές θα γίνουν οι επενδύσεις, είναι λόγια που θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν πράξη με τη διεθνή κρίση. Αν πρέπει να γίνουμε Αλβανία και Σκόπια -που ακόμη κι αυτοί μας έχουν πάρει στο ψιλό- για να φτάσουμε στο «στόχο», ε, τότε καλύτερα να μεταναστεύσουμε στην Αυστραλία. Θα είναι πολύ ακριβό το τίμημα που θα πληρώσουμε και δεν μας αξίζει.
Follow on twitter: @christina_korai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου