Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κυβέρνηση: Η πρόταση δυσπιστίας, ευκαιρία για ανάδειξη της έλλειψης θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ως ένα απροσδόκητο δώρο χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καθώς θεωρούν πως θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν τη διγλωσσία της Κουμουνδούρου αλλά και να συσπειρώσουν τις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.


Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στο Μαξίμου και ζήτησε από τους συνεργάτες του να ξεκινήσει άμεσα η απαραίτητη προεργασία για τη «μάχη» της Βουλής που ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, στις 12 τα μεσάνυχτα με τη σχετική ψηφοφορία. Μάλιστα ζήτησε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση καθώς δεν θέλει οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις να προκαλέσουν εμπόδια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες χαρακτήρισε ακατανόητη την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία είπε πως δίνει ανάσα τουλάχιστον έξι μηνών στην κυβέρνηση, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ίδια. Αυτό που προκάλεσε μάλιστα τη μεγαλύτερη έκπληξη στην κυβέρνηση είναι το ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε ως βασικό θέμα για την αντιπαράθεσή του το θέμα της ΕΡΤ και τη δικαστική απόφαση για την εκκένωση του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν την απορία για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να υπερασπιστεί τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι και ανοιχτά τάσσονται υπέρ της ανομίας και μάλιστα για την ΕΡΤ την οποία και κατά το παρελθόν κατήγγειλε ο ίδιος ως «κομματικό παραμάγαζο». Η εκτίμηση πάντως του πρωθυπουργού είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση θέλοντας να κερδίσει χρόνο μέσα στο κόμμα του και να περιορίσει στην παρούσα φάση τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την πολιτική που ο ίδιος έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
 
Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως η κυβέρνηση θα βγει δυνατότερη από την κοινοβουλευτική αυτή αντιπαράθεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει ξεκάθαρα πλέον στο τόξο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, μαζί με το ΚΚΕ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χ.Α.
 
«Στη Βουλή θα μπει στη φωτογραφία, στο ίδιο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή που θα καταψηφίσει την κυβέρνηση», δηλώνει σε συνομιλητές του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δίνοντας και τον τόνο της ομιλίας του στη Βουλή σήμερα το βράδυ και πριν την ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος όχι μόνο να υπερασπιστεί την πολιτική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας με συγκεκριμένα στοιχεία τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αναδείξει την αδιέξοδη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη διγλωσσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να βάλει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της δραχμής και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να κάνει αυτή την κίνηση, την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση δίνει το δικό της αγώνα με την τρόικα για να μην αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε ανοιχτά τον κ. Τσίπρα πως δεν νοιάζεται καθόλου για το γεγονός ότι η κίνησή του «λειτουργεί σαν μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει να αναδείξει τις εσωκομματικές σκοπιμότητες που οδήγησαν στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατηγορώντας ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει με κάθε τρόπο «την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την κατηγορία περί «υπολειμμάτων του παρελθόντος» και θα επιχειρήσει να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα και συνδικαλιστικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα.

Πέραν της ΕΡΤ πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να εξελιχθεί σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση κυρίως στα θέματα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδείξει τις εσωτερικές αντιθέσεις στην Κουμουνδούρου και να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση αν είναι υπέρ του ευρώ ή αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφής της στη δραχμή. Παράλληλα θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει με τη ρητορική του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να υποδαυλίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται και κυρίως να τορπιλίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και κυρίως θα αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές.
 

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα υπάρξει μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις δικές της θέσεις για την οικονομία με τον πρωθυπουργό να εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας και της αισιοδοξίας στην κοινωνία ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και πως η ανάπτυξη είναι κοντά. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει μάλιστα πως το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και πριν τον προϋπολογισμό έχοντας βρει συγκεκριμένες λύσεις που βάζουν τέρμα στην γκρίνια και τη δυσφορία που επικράτησε μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.



Επίθεση κατά μέτωπον για τα θέματα ασφάλειας
 
Πέραν της οικονομίας πάντως ολομέτωπη θα είναι η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ και στα θέματα της κοινωνικής ηρεμίας και της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί για μια ακόμα φορά στο γεγονός ότι στελέχη της Κουμουνδούρου προσφέρουν κάλυψη σε έκνομες ενέργειες και θα στείλει σαφή μηνύματα και προς την κοινωνία πως το κράτος δικαίου θα επικρατήσει. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί για μία ακόμα φορά με ακραίες καταστάσεις και ρητορικές που καταδικάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εμφανιστεί ενωτικός και κυρίως να αναδείξει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Μάλιστα αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε φαινόμενα εκτροπής.
 
 

Ενισχυμένη η κυβέρνηση και απέναντι στους δανειστές

 
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο ισχυρή και σε πολλά επίπεδα καθώς όχι μόνο θα έχει κερδίσει τη μάχη με την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά θα έχει καταφέρει να εμφανιστεί και πιο ισχυρή απέναντι στην τρόικα.
Εξάλλου είναι σαφές πως από τη Δευτέρα θα σταματήσουν και οι γκρίνιες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ενώ και το οικονομικό επιτελείο το οποίο το τελευταίο διάστημα βάλλεται ιδιαίτερα θα είναι και αυτό πιο ενισχυμένο.

 Η σκληρή στάση των εκπροσώπων των δανειστών μας προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει εδώ και καιρό προτάξει την ανάγκη μιας ισχυρής κυβερνητικής συνοχής αλλά και της κοινωνικής ηρεμίας. Με την πρόταση εμπιστοσύνης και με μια ισχυρή πλειοψηφία ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως θα έχει ένα ισχυρό όπλο στη μάχη που αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες με την τρόικα η οποία συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση.

Σε συνεχείς συσκέψεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα, και η οποία έχει ως βασική παράμετρο το ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του σήμερα, Κυριακή, στη Βουλή, αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση, αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας τη βελτίωση της κατάστασης που αποτυπώνεται καλύτερα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα από το βήμα της Βουλής θα θελήσει να στείλει μήνυμα και προς το εξωτερικό υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις των εταίρων μας για συγκεκριμένη βοήθεια χωρίς τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που υπήρχε το πλεόνασμα αυτό.

Για την κυβέρνηση είναι σαφές πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η τρόικα και όχι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπεύει όμως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να προσπαθήσει να αντλήσει δυνάμεις από τη μάχη στη Βουλή, δυνάμεις που θα τις χρειαστεί σίγουρα το επόμενο διάστημα στον πόλεμο με τον Τόμσεν και τους συνεργάτες του.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com
 


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου