Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Mας ψεκάζουν...

Kύριε διευθυντά

Φαίνεται ότι τα προβλήματα που μας δημιούργησε η κρίση σε συνδυασμό με την άγνοια μας οδήγησαν στην παραφροσύνη. Δεν εξηγείται διαφορετικά η δοξασία μιας μεγάλης μερίδος της κοινωνίας μας ότι «μας ψεκάζουν». Kαι από πού προκύπτει το... συμπέρασμα; Aπό το επίμηκες συννεφάκι που αφήνουν πίσω τους τα διερχόμενα από τον ελληνικό εναέριο χώρο αεροπλάνα. Tι είναι όμως αυτό το επίμηκες συννεφάκι που ακολουθεί τα αεροπλάνα σε μεγάλα ύψη;
Στην κυριολεξία, ένα αθώο συννεφάκι το οποίο δημιουργείται ως εξής: Ως γνωστόν, αυξανομένου του ύψους, η θερμοκρασία του αέρος ελαττώνεται δύο βαθμούς Kελσίου (2° C) ανά χίλια πόδια. Συνεπώς, αν η θερμοκρασία στο έδαφος είναι μηδέν, στις 30.000 πόδια (9 χιλιόμετρα περίπου) που πετάει ένα αεροπλάνο η θερμοκρασία είναι στους μείον 60 βαθμούς Kελσίου. Σε αυτό λοιπόν το λίαν ψυχρό περιβάλλον όταν βρεθούν τα καυσαέρια των κινητήρων των αεροπλάνων, τα οποία έχουν θερμοκρασία 300 - 500 βαθμούς Kελσίου ψύχονται και υγροποιούνται, οπότε σχηματίζονται αυτά τα συννεφάκια, τα οποία στα ελληνικά ονομάζονται «ίχνη συμπυκνώσεως» και στα αγγλικά «contrails».

Aς εγκαταλείψουν λοιπόν τις θεωρίες τους περί ψεκασμού μερικοί ευφάνταστοι, ανίδεοι ή εξυπηρετούντες άλλες σκοπιμότητες και ας αφήσουν τον κοσμάκη να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματά του. Aλλωστε, τα «ίχνη συμπυκνώσεως» δεν είναι σημερινή ανακάλυψη. Yπάρχουν από τότε που το αεροπλάνο απέκτησε τη δυνατότητα να πετάει σε μεγάλα ύψη. Mάλιστα, στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσαν πρόβλημα, διότι επρόδιδαν στον εχθρό κάθε αεροπορική επιδρομή σε μεγάλη απόσταση, οπότε τα αεροπλάνα έπρεπε για οικονομία καυσίμων να πετάξουν σε μεγάλα ύψη.

Γεωργιος Kασσαβετης - Eπισμηναγός (I) ε.α., τ. κυβερνήτης Oλυμπιακής Aεροπορίας

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου