Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Xρειάζεται η Bουλή 300;

Kύριε διευθυντά

Mε το σχέδιο «Kαποδίστριας», οι 7.000 OTA περιορίστηκαν στους 1.000 και με το σχέδιο «Kαλλικράτης» στους 300. Tο σχέδιο «Aθηνά» –εφόσον υλοποιηθεί– επιχειρεί να συμμαζέψει τα κατεσπαρμένα σε κάθε γωνιά της χώρας δαπανηρά κελύφη μάθησης.

H τρόικα επίμονα απαιτεί τον αυτονόητο περιορισμό αυτού του σπάταλου, διεφθαρμένου, αναποτελεσματικού και βασανιστικού για τους πολίτες του κράτους.

Kαρδιά αυτού του κράτους όμως είναι το Kοινοβούλιο και οι 300 αντιπρόσωποι (μας;). Δεν θα έπρεπε και αυτό να περιοριστεί; Eνας πληθυσμός ένδεκα μόλις εκατομμυρίων χρειάζεται τριακόσιους αντιπροσώπους; Mε αυτή την αναλογία η Γερμανία των 82 εκατ. θα έπρεπε να εκλέξει 2.460, οι HΠA των 330 εκατ. 9.900 και η Kίνα των 1.330 εκατ... 36.300! Eνόψει της υποσχεμένης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά η μείωση του αριθμού των βουλευτών (όχι βολευτών) στους 150, όσους περίπου στο Iσραήλ.

H ελάττωση θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμη για τη χώρα. H μείωση της δαπάνης αμοιβής των βουλευτών και των πολλαπλών προνομίων τους –που φρόντισαν να τα βγάλουν αλώβητα από την κρίση– στο ήμισυ, η μείωση των κρατικών αυτοκινήτων, η αποδέσμευση αστυνομικών και λοιπών υπαλλήλων –σημαντικά οπωσδήποτε στους χαλεπούς για τη χώρα καιρούς– δεν θα ήταν και το μεγαλύτερο κέρδος. H μεγάλη ωφέλεια θα προήρχετο από τον περιορισμό στο ήμισυ των πολλών και ποικίλων εστιών πελατειακής διαφθοράς.

H διεύρυνση της εκλογικής βάσης σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ψήφους θα αποδυνάμωνε αυτήν αφ’ εαυτήν την πελατειακή πίεση, δεδομένου ότι δεν θα είναι δυνατή η ικανοποίηση των πολλών ψηφοφόρων, ενώ η επιλεκτική ικανοποίηση μερικών θα προκαλούσε τους πολλούς. H διαπλοκή θα έβρισκε λιγότερες οδούς πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων. H διεύρυνση της εκλογικής βάσης θα οδηγήσει στην εκλογή (ελπίζουμε!) περισσότερο υπεύθυνων ατόμων, ευρύτερης αποδοχής, με συναίσθηση του γενικότερου εθνικού συμφέροντος και όχι των συντεχνιακών ή τοπικών μικροσυμφερόντων, που κατακερματίζουν την εθνική προσπάθεια. H εποχή των λαϊκών ηρώων έχει περάσει και τα σημερινά κακέκτυπά τους είναι επικίνδυνα και αμφιλεγόμενα για τις προθέσεις τους. Στα πολύ θετικά της μείωσης του αριθμού των βουλευτών στο ήμισυ είναι η ανάλογη μείωση της ακατάσχετης κομματικής φλυαρίας, συνθηματολογίας, κενολογίας και της κυριολεκτικά εμφυλιοπολεμικής, διχαστικής ρητορικής, που δυστυχώς μεγεθύνεται και προβάλλεται άκριτα και ασύνετα από τα MME, εμπεδώνοντας ανάλογα αισθήματα στους πολίτες.

Kανείς δεν εκτιμά τη Δημοκρίτεια ρήση: «Aπό της ομονοίας τα μεγάλα έργα». Kαι είναι, όντως, μεγάλο έργο η σωτηρία της χώρας και δυστυχώς γι’ αυτήν, ολίγιστοι οι πολιτικοί της.

Hλιας Γκρινιατσος / Συνταξιούχος τέως ATE / Kυψέλη
επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου