Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πρωτοβουλίες Σαμαρά για την επανένωση της κερματισμένης Κεντροδεξιάς

"Με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, την εκλογή νέου γραμματέα αλλά και με την επιστροφή στελεχών θα γίνει το πρώτο βήμα για την επανένωση της πολυκερματισμένης Κεντροδεξιάς."

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να  «διαγράψει» το σχέδιο νόμου του Αντώνη Ρουπακιώτη αλλά και η επιλογή του να επιχειρηματολογήσει αναλυτικά στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη -ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν έχει αποκηρύξει τη Χρυσή Αυγή- αποτελούν για το γαλάζιο επιτελείο μια ισχυρή επιβεβαίωση των ιδεολογικών αρχών της Νέας Δημοκρατίας που θα σφραγιστούν στο συνέδριο του Ιουνίου.

Η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό νομικό πλαίσιο κατά του Ναζισμού ήδη από το 1979, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή ακόμα, πριν περάσουν αντίστοιχοι νόμοι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πριν υπάρξει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή Οδηγία» αποτελεί σαφή «υπενθύμιση» για την πρωτοπορία του ιδρυτή της Ν.Δ. αλλά και απάντηση σε όσους επιχειρούν να προσάψουν στον Αντώνη Σαμαρά «στροφή» από τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος «πατώντας» πάνω στο δίλημμα Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο.
«Η χώρα γλίτωσε τα χειρότερα. Με πολλή δουλειά, η Ελλάδα κερδίζει την αξιοπιστία της και μόλις αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ, τότε θα έρθουν στο προσκήνιο η πολιτική, η ιδεολογία και το Μνημόνιο-αντιμνημόνιο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα…», έλεγαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Γι’ αυτό, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να δώσει σαφές ιδεολογικό στίγμα στο συνέδριο του Ιουνίου, όπου θα αποτελέσει την αρχή για τη διεύρυνση της Ν.Δ. στη «βάση» και στην κοινωνία, με στόχο τη σταδιακή «αφομοίωση» των μικρών κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Κεντροδεξιάς με «αντιμνημονιακά» μηνύματα.

Στη Ν.Δ. αναφέρουν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη, το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, αφού προέρχονται μέσα από τη Ν.Δ. και η διαφοροποίησή τους είναι μόνο η αντιμνημονιακή σημαία. Εκτιμούν έτσι ότι με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που θα γίνει μέσα από το συνέδριο με την εκλογή νέου γραμματέα και νέων μελών της Πολιτικής Επιτροπής αλλά και με την επιστροφή στελεχών που εκφράζουν την Κεντροδεξιά θα γίνει το πρώτο βήμα για τη διεύρυνση της Ν.Δ. στην πολυκερματισμένη Κεντροδεξιά.


 «Στοίχημα» για την κυβέρνηση η προεδρία της Ε.Ε.
 
Κρίσιμη επίσης θεωρούν στη Ν.Δ. την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014. Οπως αναφέρουν, η Ελλάδα θα την οδηγήσει στις ευρωεκλογές και μέσα από αυτή την ευκαιρία θα έχει τη δυνατότητα, αφενός, να επιβεβαιώσει το ευρωπαϊκό της προφίλ και, αφετέρου, να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και να αποκτήσει τη χαμένη της ισχύ. Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά θα αναγνωριστούν στην κάλπη των ευρωεκλογών και πως τα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί στα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας δεν θα καταφέρουν να πετύχουν το στοίχημά τους, όπως ήδη προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όπου η δύναμή τους βρίσκεται κάτω από το 1%.
 

Η βελτίωση της κατάστασης θα απομονώσει τη Χρυσή Αυγή
 
Στο επιτελείο της Ν.Δ. μελετούν αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων όσον αφορά στην απήχηση που έχουν τα νεοσύστατα κόμματα αλλά και τις μετακινήσεις προς τη Χρυσή Αυγή. Οπως προκύπτει, λένε οι ειδικοί, ο μεγάλος «αιμοδότης» της Χρυσής Αυγής δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως θεωρείται, αλλά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΝ.ΕΛ. «δίνουν» στη Χρυσή Αυγή 7,5%, ενώ οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που μετακινούνται στο ίδιο κόμμα είναι λιγότεροι από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που διαρρέει προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σημειώνουν, επίσης, ότι στις εκλογές του Ιουνίου οι μισοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής προήλθαν από τη Ν.Δ., ανάμεσά τους νέες ηλικίες, πιθανότατα… τα παιδιά των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το συμπέρασμα για τη λεωφόρο Συγγρού είναι ότι η Ν.Δ. δεν έδωσε ούτε 10% της δύναμής της στη Χρυσή Αυγή και θεωρούν ότι η «απομόνωσή» της θα έρθει όταν σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα ατιμωρησίας και όταν θα γίνουν βήματα βελτίωσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Αναφέρουν, μάλιστα, τα λόγια του πρωθυπουργού στην απάντησή του προς τον Νάνο Βαλαωρίτη: «Τέτοια εφιαλτικά φαινόμενα, όπως οι νεοναζί, δεν τα αντιμετωπίζεις όταν τα εξορκίζεις ή όταν τα αγνοείς, αλλά μόνον όταν εξαλείφεις τα αίτιά τους. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δυναμώνουν και να τους περιθωριοποιήσουμε πλήρως. Οχι να τους μετατρέψουμε σε δήθεν “θύματα” και να τους δυναμώσουμε! Η δημοκρατική μου συνείδηση, την οποία εμπιστεύεσαι, μου επιβάλλει να ενώσω τον ελληνικό λαό και να χτίσουμε όλοι μαζί μια Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για νεοναζί».



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
 
 
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου