Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Το νέο Μνημόνιο που συνοδεύει τα μέτρα των 13,5 δις ευρώ.


Το κείμενο της Τρόικας για το νέο Μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται 8 από τα 9 συνολικά κεφάλαια που θα συνοδεύουν το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εξασφάλισε και φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα ο «Τύπος της Κυριακής». Πρόκειται για μέτρα που φέρνουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς προβλέπουν:
  1. Την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια από την 1/1/2013 με ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ως την 1η Δεκεμβρίου του 2012, καθώς είναι μία από τις «δράσεις» που η Τρόικα θέτει σε προτεραιότητα (prior to disbursement) για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
  2. Την άμεση αλλαγή (επανυπολογισμό) όλων των επικουρικών συντάξεων για τα Ταμεία που είναι ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και, μάλιστα, η βόμβα που σκάει είναι ότι στο ΕΤΕΑ θα μπουν υποχρεωτικά και τα επικουρικά ταμεία που ζήτησαν -βάσει νόμου- να εξαιρεθούν, δηλαδή αυτά των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα (ΤΕΑΙΤ). Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τον Δεκέμβριο του 2012.
  3. Περικοπές 1 δισ. ευρώ το 2013 από τα φάρμακα, ώστε η συνολική δαπάνη να φτάσει στα 2,44 δισ. ευρώ και να μειωθεί περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2014, που είναι κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης
  4. Κατάργηση πολλών σκευασμάτων (χαπιών, φαρμάκων κ.ά.) από τη θετική λίστα και διατήρηση στη λίστα μόνο των φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις. Αυτό θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς μιας σειράς φαρμάκων στα οποία σήμερα έχουν μικρή συμμετοχή (25%-15%, αν είναι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ).
  5. Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 5% για τα δημόσια νοσοκομεία εντός του 2013.
  6. Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, (απόφαση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2012 και εφαρμογή από Ιανουάριο του 2013).
  7. Πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, σε όλους τους τομείς. Απελευθερώνονται… ακόμη και οι άδειες για καντίνες σε δημόσια κτίρια, ενώ ειδικά για εμπορικές ζώνες, όπως αεροδρόμια και λιμάνια, ζητείται να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου