Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

O πιο κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα και την κυβέρνηση


Δέκα ημέρες προθεσμία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων, κυρίως σε ότι αφορά τα εργασιακά, έχει η ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή, πρέπει κυβέρνηση και τρόικα να έχουν δώσει τα χέρια, τα μέτρα να μπορούν να κατατεθούν στη Βουλή και να ψηφιστούν μέσα στις αρχές Νοεμβρίου σε μια διαδικασία που πράγματι δε θα είναι εύκολη. Ειδικά αν δεν απαλειφθούν οι παράλογες απαιτήσεις των τροικανών για τις τριετίες, τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις.

Όπως τα ξημερώματα είχε γράψει το antinews σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, στις 12 Νοεμβρίου θα δοθεί (ή όχι) το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ κι αφού πρώτα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα και η έκθεση της τρόικας είναι θετική.
Η κυβέρνηση πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή μια δήλωση στήριξης των προσπαθειών που έχουν γίνει, πήρε επίσης μια θετική στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το θέμα της αναξιοπιστίας της χώρας έχει παρέλθει οριστικά.
Κανείς δεν περίμενε να υπάρξουν αποφάσεις για δύο λόγους: Πρώτον γιατί εδώ και καιρό η Ευρώπη έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για όποιες αποφάσεις την έκθεση της τρόικας και το πακέτο των μέτρων. Και δεύτερον διότι είναι ίδιον της ΕΕ να κωλυσιεργεί, γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχουν προβλήματα. Διότι η έλλειψη αποφασιστικότητας είναι δεδομένη, όπως δεδομένες είναι και οι τυπολατρικές διαδικασίες αλλά και οι συγκρούσεις Γερμανίας και Γαλλίας. Στη Σύνοδο Κορυφής κυριάρχησαν οι διαφορές Μέρκελ – Ολάντ, κυρίως για την εποπτεία των τραπεζών και τον  ευρωπαίο «τσάρο» και μάλλον το ματς έληξε ισόπαλο.
Επομένως, το θέμα της Ελλάδας ήρθε σε δεύτερη μοίρα, όμως, είναι πλέον σίγουρο ότι στη Σύνοδο του Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, μαζί με αυτό της Ισπανίας η οποία μάλλον θα έχει προσφύγει μέχρι τότε στον Μηχανισμό Στήριξης.

Και στην επόμενη Σύνοδο είναι η ώρα οι Ευρωπαίοι θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν σε μια συνολική λύση – πακέτο, είτε αυτό είναι κούρεμα εκ νέου του χρέους είτε επιμήκυνση η οποία είναι δεδομένη για τη χώρα μας.
Η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά σήμερα θα επιβεβαιώσει τη στήριξη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, όμως, στο παρασκήνιο ασφαλώς θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα της εκταμίευσης της δόσης και της αναπτυξιακής βοήθειας που πρέπει να δοθεί. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα των 31,5 δις, τα οποία είναι πάνω από 42 δις μαζί με όσα μας χρωστάνε από προηγούμενες δόσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη οικονομική ασφυξία. Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να προχωρήσει, όπως και η πληρωμή μέρους των οφειλών του κράτους, να πέσει δηλαδή χρήμα στην αγορά.
Οι δηλώσεις που έκαναν για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση, αρκεί φυσικά να ξεκινήσει η υλοποίηση του πακέτου μέτρων.
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Χ.Ρομπέϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις “αξιοθαύμαστες προσπάθειες” του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.
Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μίλησε για τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.
Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν άμεσα. Το βασικότερο αγκάθι είναι οι διαφωνίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό είναι μάλλον ένα θέμα που θα χρειαστεί πολιτική διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος μήνας θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την κυβέρνηση και γενικότερα για την Ελλάδα. Αν δεν κλείσει η συμφωνία ή δε ληφθεί η απόφαση για να έρθουν τα λεφτά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τότε η χώρα μπαίνει σε βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Διότι αφενός η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να σταθεί ούτε μέρα, θα κηρυχθεί στάση πληρωμών και ο κόσμος θα βγει στους δρόμους. Είναι το σενάριο της προετοιμασίας εξόδου από το ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν από την άλλη, η έκθεση της τρόικας είναι θετική, τα μέτρα περάσουν από τη Βουλή, έστω και με απώλειες, το Γιούργκρουπ δώσει το «ΟΚ» για τη δόση και ομαλοποιηθεί η ρευστότητα, τότε η κυβέρνηση παίρνει βαθιά ανάσα και μαζί και η κοινωνία. Φυσικά δε λύθηκε απολύτως τίποτε, αντιθέτως οι δραματικές περικοπές θα επιδεινώσουν την κατάσταση των οικογενειών και θα αυξήσουν τη λαϊκή οργή.
Όμως, υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να σταθούμε: Το ένα είναι ότι θα συνεχίσουν να δίνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και μάλιστα σε… ευρώ. Και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα παίρνει μια παράταση χρόνου ώστε να πείσει τους ξένους δανειστές ότι μόνο με ανάπτυξη θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα δανεικά τους. Αν συνεχιστεί η πολιτική του στραγγαλισμού της ελληνικής κοινωνίας το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα «σκάσει» από μόνη της.
Πάντως, με δεδομένα πλέον τα χρονοδιαγράμματα, από την πλευρά της κοινωνικής οργής, κρίσιμη θα είναι η νέα γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου (που είναι και ημέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης) καθώς και η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου τρεις ημέρες μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου