Προς την κατεύθυνση της πλήρους ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων βρίσκεται η Ελλάδα, με τις ευνοϊκές και ενθαρρυντικές δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως εφ' όσον η Αθήνα είναι δεσμευμένη στο ευρώ οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Ο κ. Ρομπάι χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγίανση και με τις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως οι έχοντες πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και ενθαρρύνοντας την Αθήνα να κυνηγήσει αμείλικτα τη φοροδιαφυγή.
Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε βέβαιος πως με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσει σε μια δυνατή οικονομία.
Σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τόνισε πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική κρίση και υπογράμμισε πως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες χρειάζεται συλλογική δράση.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρομπάι, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, που, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για να ενισχυθεί η ρευστότητα.
«Ενημέρωσα τον κ. Ρομπάι για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα μας και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει.
Τόνισε ακόμη ότι έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της μεγάλης συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Έδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες για την ανάταση της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι αντοχές τους «έχουν φτάσει στα όρια τους».
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε., καθώς όπως ανέφερε, «τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Ρομπάι είναι «αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας» και ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξή του στο κρίσιμο επόμενο διάστημα.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Την Τρίτη θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Δηλώσεις Μέρκελ
Όσο γρηγορότερα η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμά της, τόσο το καλύτερο, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ από τη Βιέννη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν.
«Ενθαρρύναμε την Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι, κατά τα άλλα, ισχύει το πρόγραμμα όπως είχε αποφασιστεί.
Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία, η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και αναμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα παρουσιάζει την αξιολόγησή της.
Επιπλέον, σημείωσε ότι Ελλάδα δικαιούται να αξιολογηθεί βάσει της έκθεσης της τρόικας χωρίς να ακούγονται «κάθε ημέρα και διαφορετικά πράγματα».
Χαιρετίζοντας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους και χωρίς έλεγχο».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η ΕΚΤ έδειξε ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο δρόμος που είχαμε πάντα επιλέξει».
Όπως είπε, η ΕΚΤ υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τιμών και κατέδειξε σαφώς χθες ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτή τη σταθερότητα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της ενώ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της δεν επηρεάζουν τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης. «Χωρίς έγκριση από τη Βουλή, δεν γίνεται τίποτα. Είναι στο χέρι της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους στη χώρα του, μετά την οξεία αντίδραση των γερμανικών εφημερίδων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio ότι η ΕΚΤ θα προβαίνει στην αγορά ομολόγων ενός κράτους μέλους υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής αυστηρών μέτρων.
«Θα κάνουμε το καθήκον μας εντός του πλαισίου της δικαιοδοσίας μας», προσέθεσε αναφερόμενος στο πρωταρχικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η αγορά ομολόγων, στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από μια κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας.
«Θα πραγματοποιούνται (σ.σ.αγορές ομολόγων) όταν μια χώρα δεσμεύεται για αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί επιτακτική, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη χαλάρωση της πίεσης προς στα κράτη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», συμπλήρωσε.
Στα κάγκελα τα γερμανικά ΜΜΕ
Τα σφοδρά πυρά των συντηρητικών εφημερίδων της Γερμανίας δέχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς απεριόριστων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης.
«Βοήθεια χωρίς τέλος για τις χώρες της κρίσης», είναι ο τίτλος του άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Bild, το οποίο αναφέρει ότι ο Ντράγκι υπέγραψε «λευκή επιταγή» που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι κατηγορούν την κεντρική τράπεζα για υπέρβαση καθήκοντος. «Ο Ντράγκι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γερμανία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η συντηρητική εφημερίδα Die Welt.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της άρθρο με τίτλο «Η άνοδος, η πτώση και η ανάσταση της Bundesbank», το οποίο δίνει έμφαση στις προειδοποιήσεις του Γενς Βάιντμαν. Το άρθρο κάνει λόγο για «δημοκρατικό έλλειμμα των διασωστών της ευρωζώνης» και συνδέει την απόφαση της ΕΚΤ με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον ESM που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την οικονομική Frankfurter Allgemeine Zeitung «τα όρια ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική είναι πλέον συγκεχυμένα» και ο ισχυρισμός της ΕΚΤ ότι δρα εντός της δικαιοδοσίας της χαρακτηρίζεται από το έντυπο ως «παράλογος».
Δηλώσεις Μοσκοβισί
Την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα και την Ισπανία στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, επιθυμεί το Παρίσι, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Γάλλος υπουργός στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».
«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε (σε λύση) στη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου (των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Προειδοποίησε εξάλλου πως «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης», ενώ επανέλαβε την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία το 2013» και πρόσθεσε ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία.
Τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και τη συγκρότηση μίας κοινωνικής ένωσης.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ απέστειλε η Ιπποκράτους, στην οποία διατυπώνονται οι βασικές ενστάσεις του Κινήματος έναντι των προτεινόμενων από το οικονομικό επιτελείο μέτρων, ενώ επαναλαμβάνεται μετ' επιτάσεως το αίτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι βασικές αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως εξής:
Α. Τα προτεινόμενα μέτρα για μισθούς και συντάξεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ο οποίος είναι ιδιαίτερα άδικος, καθώς πλήττει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και των άλλων ταμείων, φτάνουν έτσι το 14%.
Β. Τα προτεινόμενα μέτρα για τους αναπήρους είναι ιδιαίτερα σκληρά, αφού τα επιδόματα και μάλιστα σε περιπτώσεις με βαριά αναπηρία μπορεί να μειωθούν μέχρι και 40%.
Γ. Για τα ασφαλιστικά ταμεία κρίσιμο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η τρόικα υποεκτιμά τα έσοδα με αποτέλεσμα να διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητούνται πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών. Κατά την ίδια λογική, δεν συνυπολογίζονται από την τρόικα έσοδα από ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται η εφαρμογή τους από 1/1/2013 (ειδική εισφορά ΟΑΕΕ. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικα και των πραγματικών στοιχείων των ταμείων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα, ανέρχεται σε ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Με βάση τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ προτείνει αναλυτικά τα ακόλουθα:
1. Να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα πραγματικά μεγέθη, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εξέλιξή τους έως σήμερα και να αφαιρεθεί από τα μέτρα το 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς.
2. Να αφαιρεθεί παντελώς η πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων αναπηρίας ως ελάχιστη κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας. Φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά και γρήγορα ο ιατρικός έλεγχος για όλους τους δικαιούχους, ώστε να μην λαμβάνουν τα επιδόματα άνθρωποι που δεν είναι ανάπηροι.
3. Να μην περικοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, μια και οι μειώσεις που έχουν αυτοί υποστεί με το νέο μισθολόγιο είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλές.
4. Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφ’ άπαξ βοηθήματος, αντί της υπερβολικής μείωσης στην καταβολή των εφ’ άπαξ.
5. Να αντικατασταθεί η προτεινόμενη από το οικονομικό επιτελείο ρύθμιση για τις συντάξεις που βασίζεται στην οριζόντια περικοπή των δώρων (που είναι σταθερό ποσό ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης) με μια κλιμακωτή μείωση από 3% έως 8% κατ’ έτος, για τα έτη 2013-2014, αναλόγως με το ύψος των συντάξεων και αντίστοιχη κλιμακωτή μείωση των δώρων μέχρι το 50% αυτών. Όπως αναφέρεται, μόλις επιβεβαιωθεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η παραπάνω κλιμάκωση θα γίνει, αντί σε δύο, σε τέσσερα χρόνια. Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί η δεύτερη φάση της μείωσης, εφόσον η παράταση σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ανάσχεσης της ύφεσης και στήριξης της ανάπτυξης, αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα ως προς τα έσοδα.
6. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις περικοπές των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μη θίγεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και η λειτουργικότητα τους.
Εφαρμογή των μέτρων σε τέσσερα και όχι δύο χρόνια
Στην αρχή της επιστολής προς τον ΥΠΟΙΚ, την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας, υπενθυμίζεται ότι βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια (έως 31/12/2016), «ώστε η προσαρμογή να επιτευχθεί με πιο ήπιο τρόπο, πιο φιλικό για την ανάπτυξη και τους πολίτες».
Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται, σεβάστηκε την επιλογή του Πρωθυπουργού να εξειδικευθούν και να αποφασιστούν πρώτα στο σύνολό τους μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και μετά να τεθεί από την Κυβέρνηση στους εταίρους μας το ζήτημα της παράτασης.
«Με δεδομένο, όμως, ότι η ισχύουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης (όπως συμβαίνει τώρα), ανοίγει η συζήτηση για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», εκτιμάται ότι η παράταση θα επιβεβαιωθεί από τους εταίρους μας το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/10/2012.
Γι αυτό τονίζεται ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σε τέσσερα (μέχρι το 2016) και όχι σε δύο (μέχρι το 2014) χρόνια, καθώς εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Σοφία Βούλτεψη
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως εφ' όσον η Αθήνα είναι δεσμευμένη στο ευρώ οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Ο κ. Ρομπάι χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγίανση και με τις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως οι έχοντες πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και ενθαρρύνοντας την Αθήνα να κυνηγήσει αμείλικτα τη φοροδιαφυγή.
Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε βέβαιος πως με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσει σε μια δυνατή οικονομία.
Σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τόνισε πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική κρίση και υπογράμμισε πως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες χρειάζεται συλλογική δράση.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρομπάι, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, που, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για να ενισχυθεί η ρευστότητα.
«Ενημέρωσα τον κ. Ρομπάι για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα μας και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει.
Τόνισε ακόμη ότι έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της μεγάλης συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Έδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες για την ανάταση της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι αντοχές τους «έχουν φτάσει στα όρια τους».
Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε., καθώς όπως ανέφερε, «τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Ρομπάι είναι «αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας» και ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξή του στο κρίσιμο επόμενο διάστημα.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Την Τρίτη θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Δηλώσεις Μέρκελ
Όσο γρηγορότερα η Ελλάδα υλοποιήσει το πρόγραμμά της, τόσο το καλύτερο, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ από τη Βιέννη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν.
«Ενθαρρύναμε την Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι, κατά τα άλλα, ισχύει το πρόγραμμα όπως είχε αποφασιστεί.
Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία, η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και αναμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα παρουσιάζει την αξιολόγησή της.
Επιπλέον, σημείωσε ότι Ελλάδα δικαιούται να αξιολογηθεί βάσει της έκθεσης της τρόικας χωρίς να ακούγονται «κάθε ημέρα και διαφορετικά πράγματα».
Χαιρετίζοντας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους και χωρίς έλεγχο».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η ΕΚΤ έδειξε ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές δράσεις και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο δρόμος που είχαμε πάντα επιλέξει».
Όπως είπε, η ΕΚΤ υπεύθυνη για τη σταθερότητα των τιμών και κατέδειξε σαφώς χθες ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτή τη σταθερότητα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της ενώ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της δεν επηρεάζουν τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης. «Χωρίς έγκριση από τη Βουλή, δεν γίνεται τίποτα. Είναι στο χέρι της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους στη χώρα του, μετά την οξεία αντίδραση των γερμανικών εφημερίδων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio ότι η ΕΚΤ θα προβαίνει στην αγορά ομολόγων ενός κράτους μέλους υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής αυστηρών μέτρων.
«Θα κάνουμε το καθήκον μας εντός του πλαισίου της δικαιοδοσίας μας», προσέθεσε αναφερόμενος στο πρωταρχικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η αγορά ομολόγων, στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από μια κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας.
«Θα πραγματοποιούνται (σ.σ.αγορές ομολόγων) όταν μια χώρα δεσμεύεται για αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί επιτακτική, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη χαλάρωση της πίεσης προς στα κράτη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», συμπλήρωσε.
Στα κάγκελα τα γερμανικά ΜΜΕ
Τα σφοδρά πυρά των συντηρητικών εφημερίδων της Γερμανίας δέχθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς απεριόριστων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης.
«Βοήθεια χωρίς τέλος για τις χώρες της κρίσης», είναι ο τίτλος του άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Bild, το οποίο αναφέρει ότι ο Ντράγκι υπέγραψε «λευκή επιταγή» που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι κατηγορούν την κεντρική τράπεζα για υπέρβαση καθήκοντος. «Ο Ντράγκι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γερμανία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η συντηρητική εφημερίδα Die Welt.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της άρθρο με τίτλο «Η άνοδος, η πτώση και η ανάσταση της Bundesbank», το οποίο δίνει έμφαση στις προειδοποιήσεις του Γενς Βάιντμαν. Το άρθρο κάνει λόγο για «δημοκρατικό έλλειμμα των διασωστών της ευρωζώνης» και συνδέει την απόφαση της ΕΚΤ με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον ESM που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την οικονομική Frankfurter Allgemeine Zeitung «τα όρια ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική είναι πλέον συγκεχυμένα» και ο ισχυρισμός της ΕΚΤ ότι δρα εντός της δικαιοδοσίας της χαρακτηρίζεται από το έντυπο ως «παράλογος».
Δηλώσεις Μοσκοβισί
Την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα και την Ισπανία στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, επιθυμεί το Παρίσι, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Γάλλος υπουργός στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».
«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε (σε λύση) στη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου (των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Προειδοποίησε εξάλλου πως «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης», ενώ επανέλαβε την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία το 2013» και πρόσθεσε ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία.
Τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και τη συγκρότηση μίας κοινωνικής ένωσης.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ απέστειλε η Ιπποκράτους, στην οποία διατυπώνονται οι βασικές ενστάσεις του Κινήματος έναντι των προτεινόμενων από το οικονομικό επιτελείο μέτρων, ενώ επαναλαμβάνεται μετ' επιτάσεως το αίτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι βασικές αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως εξής:
Α. Τα προτεινόμενα μέτρα για μισθούς και συντάξεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ο οποίος είναι ιδιαίτερα άδικος, καθώς πλήττει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και των άλλων ταμείων, φτάνουν έτσι το 14%.
Β. Τα προτεινόμενα μέτρα για τους αναπήρους είναι ιδιαίτερα σκληρά, αφού τα επιδόματα και μάλιστα σε περιπτώσεις με βαριά αναπηρία μπορεί να μειωθούν μέχρι και 40%.
Γ. Για τα ασφαλιστικά ταμεία κρίσιμο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η τρόικα υποεκτιμά τα έσοδα με αποτέλεσμα να διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ζητούνται πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών. Κατά την ίδια λογική, δεν συνυπολογίζονται από την τρόικα έσοδα από ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται η εφαρμογή τους από 1/1/2013 (ειδική εισφορά ΟΑΕΕ. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων της τρόικα και των πραγματικών στοιχείων των ταμείων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα, ανέρχεται σε ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Με βάση τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ προτείνει αναλυτικά τα ακόλουθα:
1. Να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα πραγματικά μεγέθη, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εξέλιξή τους έως σήμερα και να αφαιρεθεί από τα μέτρα το 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς.
2. Να αφαιρεθεί παντελώς η πρόβλεψη για μείωση των επιδομάτων αναπηρίας ως ελάχιστη κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας. Φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά και γρήγορα ο ιατρικός έλεγχος για όλους τους δικαιούχους, ώστε να μην λαμβάνουν τα επιδόματα άνθρωποι που δεν είναι ανάπηροι.
3. Να μην περικοπούν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, μια και οι μειώσεις που έχουν αυτοί υποστεί με το νέο μισθολόγιο είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλές.
4. Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων για την αύξηση των ατομικών εισφορών στους κλάδους εφ’ άπαξ βοηθήματος, αντί της υπερβολικής μείωσης στην καταβολή των εφ’ άπαξ.
5. Να αντικατασταθεί η προτεινόμενη από το οικονομικό επιτελείο ρύθμιση για τις συντάξεις που βασίζεται στην οριζόντια περικοπή των δώρων (που είναι σταθερό ποσό ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης) με μια κλιμακωτή μείωση από 3% έως 8% κατ’ έτος, για τα έτη 2013-2014, αναλόγως με το ύψος των συντάξεων και αντίστοιχη κλιμακωτή μείωση των δώρων μέχρι το 50% αυτών. Όπως αναφέρεται, μόλις επιβεβαιωθεί η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η παραπάνω κλιμάκωση θα γίνει, αντί σε δύο, σε τέσσερα χρόνια. Αυτό επιτρέπει να αποφευχθεί η δεύτερη φάση της μείωσης, εφόσον η παράταση σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ανάσχεσης της ύφεσης και στήριξης της ανάπτυξης, αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα ως προς τα έσοδα.
6. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις περικοπές των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μη θίγεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και η λειτουργικότητα τους.
Εφαρμογή των μέτρων σε τέσσερα και όχι δύο χρόνια
Στην αρχή της επιστολής προς τον ΥΠΟΙΚ, την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας, υπενθυμίζεται ότι βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια (έως 31/12/2016), «ώστε η προσαρμογή να επιτευχθεί με πιο ήπιο τρόπο, πιο φιλικό για την ανάπτυξη και τους πολίτες».
Το ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται, σεβάστηκε την επιλογή του Πρωθυπουργού να εξειδικευθούν και να αποφασιστούν πρώτα στο σύνολό τους μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και μετά να τεθεί από την Κυβέρνηση στους εταίρους μας το ζήτημα της παράτασης.
«Με δεδομένο, όμως, ότι η ισχύουσα δανειακή σύμβαση προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης (όπως συμβαίνει τώρα), ανοίγει η συζήτηση για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», εκτιμάται ότι η παράταση θα επιβεβαιωθεί από τους εταίρους μας το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/10/2012.
Γι αυτό τονίζεται ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σε τέσσερα (μέχρι το 2016) και όχι σε δύο (μέχρι το 2014) χρόνια, καθώς εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου