Η πασίγνωστη πλέον φράση που φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, είναι αυτή που έχει στοιχειώσει όσο καμιά την ελληνική κοινωνία. Άντε και η άλλη φράση για το απέραντο φρενοκομείο.
Όταν όμως, 50 χρόνια μετά συζητούμε και ξαναλέμε για το ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο τότε σίγουρα η δημοκρατία μας είναι ανάπηρη.
Αφορμή για τη συζήτηση είναι το τελεσίγραφο που δόθηκε πριν μερικές ημέρες στους διοικητές ορισμένων ΔΕΚΟ να αποστείλουν στοιχεία για το τι πληρώνουν, ποιες είναι οι δαπάνες τους και τι έκαναν τόσους μήνες για να μειώσουν το κόστος τους.
Ανάλογα στοιχεία έπρεπε να έχουν στείλει και ορισμένα πανεπιστήμια αλλά και διάφοροι κρατικοί φορείς που κατά περίεργο τρόπο παθαίνουν «αμνησία» κάθε φορά που τους ζητείται να δώσουν οικονομικά στοιχεία.
Χρόνια τώρα η τακτική αυτή είχε… αποδώσει. Δεν πα να ζητούσε κανένας τρελός υπουργός τα οικονομικά στοιχεία, οι διοικήσεις, σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστές και λοιπούς κολαούζους, έκαναν την πάπια.
Όμως, εν καιρώ κρίσης που η χώρα δεν έχει να πληρώσει ούτε τις συντάξεις, νοείται κάποιοι όχι μόνο να μη δίνουν στοιχεία, όχι μόνο να μη μειώνουν τις δαπάνες αλλά αντίθετα να τις αυξάνουν αυτό πραγματικά χρήζει ψυχιατρικής για να μην πούμε εισαγγελικής παρέμβασης.
Φανταστείτε τώρα όσοι εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα και ξέρετε, ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής εταιρείας να ζητά από τους γενικούς διευθυντές των θυγατρικών να τους δώσουν οικονομικά στοιχεία και τι έχουν κάνει για να μειώσουν τις δαπάνες.
Αν μέσα σε 24 ώρες δεν έστελναν το συγκεκριμένο mail δεν είναι δεδομένο ότι δε θα υπήρχαν στις θέσεις τους το επόμενο πρωί; Εκεί γιατί και όχι στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο;
Το ίδιο συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια. Η απίστευτη ρεμούλα, κανείς δεν ξέρει που πηγαίνουν τα κονδύλια, κανείς δε δίνει λόγο επικαλούμενος το… αυτοδιοίκητο και όταν έρχεται το κράτος και ζητά έλεγχο όλοι κοιτούν δεξιά κι αριστερά. Για το λόγο αυτό το καθηγητικό κατεστημένο δεν ήθελε ούτε θέλει τη μεταρρύθμιση.
Θα μου πείτε: Ας μην έκανε τα στραβά μάτια το κράτος, δηλαδή οι κυβερνήσεις, τόσα χρόνια για να μη φτάναμε στα όρια της ανταρσίας κρατικών λειτουργών. Σωστό, κι εδώ υπάρχει η συνευθύνη που λέει ο Πάγκαλος ή που προσπαθεί να αποκρύψει μέσα από τον αχταρμά του βιβλίου του.
Έρχεται λοιπόν τώρα ένας άλλος τρελός, είτε λέγεται Στουρνάρας είτε όπως αλλιώς και στέλνει τελεσίγραφο στους διοικητές ορισμένων ΔΕΚΟ να δώσουν άμεσα στοιχεία. Μάλιστα καρατομεί και τον επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ. Αυτό λοιπόν ο κόσμος το λέει «επανάσταση». Είναι φυσικά η επανάσταση του αυτονόητου, που γράφαμε και παλιότερα. Αλλά είναι δυνατόν να θεωρούμε το αυτονόητο επαναστατικό;
Κι όμως, στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε ποιος κυβερνά πραγματικά είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου