Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

O «Ξένιος Ζευς» αλλάζει το πρόσωπο της Αθήνας


Είδαν το κέντρο της Αθήνας να «μεταμορφώνεται» σε πιάτσα ναρκωτικών, πορνείας και να «ανθεί» κάθε μορφή εγκληματικότητας. Χρόνια τώρα βιώνουν την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση και την παρακμή του. Όμως -όπως λένε οι περισσότεροι κάτοικοι και καταστηματάρχες- «το διάστημα αυτό κάτι πάει να αλλάξει…».
Δεκαπέντε μέρες έχουν περάσει από την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και άνθρωποι που ζουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην καρδιά της πρωτεύουσας φαίνεται να «αναπνέουν» διαφορετικό αέρα.
Όπως λένε χαρακτηριστικά στον «ΤτΚ», υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, όμως για την αναγέννηση της περιοχής «δεν αρκούν μόνο οι επιχειρήσεις-σκούπα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες ώστε να επιστρέψουν, προκειμένου το μέρος να αποκτήσει ξανά ζωή…».
Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ο «ΤτΚ» έκανε «αυτοψία» και η εικόνα που αντίκρισε στους δρόμους και τα στενά, στην καρδιά της Αθήνας -σε σχέση με το παρελθόν- ήταν διαφορετική. Στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, εκεί όπου πριν από λίγο καιρό οι έμποροι ναρκωτικών διακινούσαν το «λευκό θάνατο», η κατάσταση έχει αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και στις οδούς Σοφοκλέους, Ευριπίδου, στην πλατεία Θεάτρου. Οι παράνομοι μετανάστες, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αλλά και οι άστεγοι που συνωστίζονταν στα πεζοδρόμια και τις εισόδους κτιρίων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Όπως λένε επαγγελματίες της περιοχής, οι παράνομοι αλλοδαποί «είτε έχουν συλληφθεί είτε κρύβονται προκειμένου να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους…».
Από το 1989 λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας το κατάστημα της κ. Αδαμαντίας Κλεισούρα. Όπως λέει η ίδια στον «ΤτΚ» «πράγματι κάτι πάει να αλλάξει τις μέρες αυτές. Και ειλικρινά εύχομαι να αποδώσουν τα μέτρα αυτά γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο! Το Κέντρο το αγαπάω γιατί κατοικώ κιόλας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, εγώ όμως δεν θέλω να φύγω. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κέντρο είναι πραγματικό στολίδι. Μόνο στην Ελλάδα το άφησαν στο έλεος του Θεού…».
Για έναν «παράδεισο» που μετατράπηκε σε «κόλαση» κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Τοξίδης, επαγγελματίας της περιοχής, μιλώντας για το Κέντρο και ευελπιστεί να ζωντανέψει σύντομα.
Κάποτε, η οδός Ζήνωνος θεωρούνταν το «δεύτερο Κολωνάκι». Σήμερα, οι Έλληνες καταστηματάρχες (όσοι τουλάχιστον απέμειναν) μιλούν για τον «αργό θάνατό της». Η οικονομική κρίση τους «χτύπησε» νωρίτερα την πόρτα λόγω της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.
Ο κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος έχει στην οδό Ζήνωνος μαγαζί με είδη ένδυσης. Όπως λέει στον «ΤτΚ», «πράγματι, η εικόνα έχει βελτιωθεί. Όμως, δεν φτάνουν μόνο οι επιχειρήσεις-σκούπα. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους πολίτες να επιστρέψουν στο Κέντρο. Μόνο έτσι θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει και πάλι ζωή!».
Κάποιοι άλλοι, πάντως, δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι («εάν η Ελλάδα δεν καταγγείλει τη Συνθήκη του Δουβλίνου για τη λαθρομετανάστευση, τότε κανένα μέτρο δεν πρόκειται να καρποφορήσει…»). Και αυτό γιατί, όπως λένε, «χρόνια τώρα ακούμε τα ίδια και τα ίδια και δεν γίνεται τίποτα!». Ο κ. Σπύρος Πανάγος είναι ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού καφενείου στην οδό Σατωβριάνδου. Ο ίδιος γνωρίζει «απ’ έξω» τη γειτονιά του. Θυμάται πως «κάποτε ήταν παράδεισος» και σκοτεινιάζει το βλέμμα του, όταν αναφέρεται στο παρόν. «Η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη. Αλλά η κατάσταση παραμένει μαύρη και άραχνη. Παρέδωσαν το Κέντρο στο έλεος των κακοποιών. Ναρκωτικά, πορνεία και κλέφτες έχουν μαζευτεί εδώ. Τις νύχτες, οι πολίτες φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν δεν επιλυθεί στην ουσία το μεταναστευτικό πρόβλημα!».
Ανάλογη είναι η άποψη και του κ. Στυλιανού Ιωάννου: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Κέντρο μαραζώνει και η Πολιτεία αδιαφορεί…».
Βάλια Νικολάου, στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου