Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!


Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι: Λώλας Παναγιώτης Χρυσό Μετάλλιο
Δημάκης Παναγιώτης (Αργυρό Μετάλλιο), Μουσάτωβ Αλέξανδρος (Χάλκινο Μετάλλιο), Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας (Χάλκινο Μετάλλιο), Τσίνας Κωνσταντίνος (Χάλκινο Μετάλλιο), Τσαμπασίδης Ζαχαρίας(Εύφημη Μνεία).

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς..
δέχτηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τους Έλληνες μαθητές που αρίστευσαν στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για να τους εκφράσει τα συγχαρητήρια του. Ακολουθούν η εισήγηση του Προέδρου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας κ. Γρηγόρη Καλογερόπουλου και η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Γρηγόρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας:

«Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, αξιότιμε κ. υπουργέ, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η οποία πήρε μέρος στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα της Αργεντινής, ευχαριστούμε που διαθέσατε μέρος του πολύτιμου χρόνου σας να μας δεχτείτε στο γραφείο σας. Με τη σημερινή σας πρόσκληση στέλνετε το μήνυμα ότι η Πολιτεία στο ανώτατο επίπεδο αναγνωρίζει το μέγεθος της διάκρισης και επιτυχίας των μαθητών μας στον κορυφαίο αυτό διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών και επιβραβεύει την αριστεία στο στίβο της γνώσης και της επιστήμης. Οι μαθητές της ομάδας μας επελέγησαν μετά από τέσσερα στάδια διαγωνισμών σε εθνικό επίπεδο και κάτω από ένα μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 100 χώρες, κατέκτησαν ένα χρυσό, ένα αργυρό, τρία χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία κατατάσσοντας τη χώρα μας δεύτερη σε επίπεδο χωρών Ευρωζώνης και 25η σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διακρίσεις και τα μετάλλια είναι το αποτέλεσμα του ταλέντου αλλά κυρίως σκληρής και μεθοδικής εργασίας και εξαιρετικής συνεργασίας με τους καθηγητές τους. Οι συνάδελφοι μαθηματικοί, μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας και της επιτροπής διαγωνισμών, διέθεσαν ευσυνείδητα και ανιδιοτελώς πολύ χρόνο και έδωσαν στους μαθητές όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και το πνεύμα ομάδας και νοοτροπία νικητή. Η επιτυχία αυτή των νέων μας, μας κάνει περήφανους και δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Τα παιδιά αυτά είναι πρότυπα για τη νεολαία, όχι μόνο για την επιστημονική τους επίδοση αλλά και για το ήθος και την ωριμότητα τους. Θα ήθελα και εκ της θέσεως μου, ως Προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών να σας ενημερώσω και για μια άλλη σημαντική επιτυχία των φοιτητών μας, επίσης σε Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών μεταξύ χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης, που έλαβε χώρα 3-6 Μαρτίου 2012 στη Βουλγαρία και συμμετείχαν φοιτητές από χώρες με μεγάλη παράδοση σους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς. Η ομάδα μας, η οποία εκπαιδεύτηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πάντα σε εθελοντική βάση και υπό την αιγίδα της Μαθηματικής εταιρίας, αποτελούμενη από πέντε φοιτητές του Μαθηματικού, ένα φοιτητή της Πληροφορικής και έναν φοιτητή του Πολυτεχνείου κατέκτησε δυο χρυσά, δυο αργυρά, και τρία χάλκινα μετάλλια κατακτώντας την πρώτη θέση ως ομάδα, ενώ η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ, τελειώνοντας θα ήθελα εκ μέρους όλων των φορέων αυτής της επιτυχίας, να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον».

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός:

«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θέλω να σας συγχαρώ πραγματικά και τη Μαθηματική Εταιρία, που κάθε χρόνο γονιμοποιεί με μεγάλη διάθεση και προσφορά ανιδιοτελή αυτούς τους διαγωνισμούς, που μας επιτρέπουν στην Ελλάδα να χειροκροτούμε Ολυμπιονίκες νέους των Μαθηματικών. Για μένα τα μαθηματικά είναι ακρίβεια, είναι πληρότητα, είναι και αρμονία. Και πιστεύω πραγματικά ότι αυτά συνδέονται και με το απαύγασμα της Ελληνικής σκέψης. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο στην Ιστορία, μετά βέβαια τη Βίβλο, είναι τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Όπως επίσης, μυστήριο για μένα να παραμένει πώς ο Αρχιμήδης έφτασε τόσο κοντά στο διαφορικό λογισμό και χρειάστηκαν μετά 19 αιώνες για να κάνει μικρά βήματα- όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν- τόσο ο Νεύτωνας όσο και ο Leibniz, και τρεις αιώνες μετά να αποδείξει το βασικό θεώρημα ο Riemann. Ο Αρχιμήδης είχε φτάσει τόσους αιώνες πριν, τόσο πιο μπροστά.
Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι σας συνιστώ να διαβάσετε τον Μένωνα του Πλάτωνα για να δείτε τι τεράστια σημασία απέδιδαν οι Αρχαίοι Έλληνες στη διδασκαλία των μαθηματικών και πώς τη συνδύαζαν με τη διδασκαλία περί αρετής. Και θέλω πραγματικά να σας πω ότι μου κάνει καμιά φορά εντύπωση πως στη χώρα, τη δικιά μας τη χώρα, του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα, του Ευκλείδη, έχει τόσο υποβαθμιστεί η διδασκαλία της γεωμετρίας, κ. καθηγητά, τελευταία. Το επισημαίνετε κι εσείς, το επισημαίνω κι εγώ επίσημα, και το ακούει εξ ευωνύμων ο υπουργός Παιδείας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Και ήθελα πραγματικά να σας συγχαρώ για αυτό το οποίο κάνατε, μας κάνατε όλους περήφανους. Να σας πω ότι το μήνυμα που στείλατε και στην Ελλάδα αλλά κυρίως στους έξω είναι ότι οι Έλληνες πάντοτε μπορούν να διαπρέπουν. Πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ από καρδιάς εκ μέρους πάρα πολλών Ελλήνων, που σε αυτές τις δύσκολες ώρες παίρνουνε ανάσες δύναμης από το δικό σας επίτευγμα. Πραγματικά συγχαρητήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου