Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τη Δευτέρα και την Τρίτη Νέος κύκλος συσκέψεων των αρχηγών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ
/CHRYSSA PANOUSSIADOU
Οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν στην ατζέντα του νέου γύρου συναντήσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Οι κ. κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας και στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, με αποστολή να ξεμπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί πλέον και η στάση των δανειστών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ως την Κυριακή η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014, τουλάχιστον όσον αφορά στο γενικό πλαίσιο – ώστε να ακολουθήσει η εξειδίκευση και να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.



Καυτή πατάτα στη διάρκεια των συνομιλιών υπήρξε το αίτημα της Ελλάδας να πληρωθούν σε δέκα δόσεις οι φετινές θηριώδεις φορολογικές υποχρεώσεις, με την τρόικα να ζητά ισοδύναμα ή να παζαρεύει τις επτά δόσεις ως τον Φεβρουάριο.

Και μέσα στη γενική σύγχυση, επανήλθε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, που αυτόν τον καιρό εκτελεί χρέη καγκελαρίου, αφού η κ. Μέρκελ βρίσκεται σε διακοπές.

«Είναι στο χέρι των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους», επανέλαβε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ruhr Nachrichten, προσθέτοντας:
«Θα περιμένουμε κατ’ αρχήν την έκθεση της τρόικα και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν σκεπτικισμό. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην Ελλάδα, για παράδειγμα δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη πρόοδος σε θέματα όπως η υπεσχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προειδοποιεί για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται παροχή χωρίς αντάλλαγμα». 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ενστερνίζεται τις απόψεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη συζήτηση για την Ελλάδα για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, ο κ. Ρέσλερ απάντησε: 

«Η άποψη που διατυπώνει ο Γιούνκερ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι συστρατεύονται για την Ευρώπη και από την άποψη αυτή έχουμε επωμιστεί τους μεγαλύτερους κινδύνους. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δώσει τόση ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο το FDP».



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου