Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Διογκώθηκε το ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό

Αν από Σεπτέμβρη βρεθείτε σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στην Μπριζ, το Βερολίνο ή το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας και φωνάξετε «Γιώργο» ή «Ελένη», ουκ ολίγα κεφάλια θα γυρίσουν. Η αύξηση των αιτήσεων Ελλήνων φοιτητών για σπουδές όλων των επιπέδων σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης είναι γεγονός. Σύμφωνα με στοιχεία της www. studyportals.eu, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας- πλοηγού που περιλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, το ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό από νέους του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττεται από την κρίση, αυξήθηκε από το 2011 έως σήμερα πάνω από 150% . Οι τάσεις «φυγής», βέβαια, συνδέονται αναπόσπαστα με την εκτόξευση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους κάτω των 25 ετών
.
Στην Ελλάδα με τον αντίστοιχο δείκτη στο 52,3% (ανεργία για νέους κάτω των 25 ετών) το ποσοστό ενδιαφέροντος έχει αυξηθεί 162% από το ήδη «φουσκωμένο» του 2011, στην Ισπανία με την ανεργία νέων στο 51,2% η αναζήτηση πανεπιστημιακού προγράμματος έχει ενταθεί κατά 156%, στην Ιταλία (ανεργία 36%) έχει αυξηθεί κατά 181% και στην Πορτογαλία (35,8%) έχει σκαρφαλώσει κατά 140%. Τον «καυτό» από πολιτικής άποψης Ιούνιο, οι Ελληνες φοιτητές ήρθαν στην κατάταξη πέμπτοι στην επισκεψιμότητα του site, που καθημερινά δέχεται 1,7 εκατομμύρια μοναδικούς «επισκέπτες». Την αθρόα προσέλευση επιβεβαιώνουν και τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. «Οι αιτήσεις από Ελλάδα αυξήθηκαν 50%», δηλώνει η υπεύθυνη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, διπλάσιες οι αιτήσεις και στο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μπριζ, «το 3% των υποψηφίων από όλο τον κόσμο είναι Ελληνες». Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times Deutschland, οι ελληνικές αιτήσεις σε γερμανικά πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο είναι 390, όταν το 2010 ήταν 224.
Οι συμπατριώτες μας κατευθύνονται κατεξοχήν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, όπου προσφέρονται αγγλόφωνα προγράμματα. Τα εν λόγω προγράμματα, που το 2002 έφταναν μόλις τα 202, σήμερα έχουν εκτοξευθεί στα 5.500. «Τα πανεπιστήμια του Νότου υπολείπονται κατά πολύ σε αγγλόφωνα προγράμματα και έχουν μείνει πίσω στην εν γένει «διεθνοποίησή» τους», αναφέρεται στη μελέτη. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα διαθέτουμε μόνο 126 μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά. Ως εκ τούτου, ο δείκτης ικανοποίησης των Ελλήνων φοιτητών από το επίπεδο και τις παροχές των ξένων πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά υψηλός: 8,6 με άριστα το 10 βαθμολογούν την εμπειρία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www. stexx.eu.
Φυσικά, καθώς το «ταμείον είναι... μείον» για τις περισσότερες οικογένειες, «οι Ελληνες αναζητούν φέτος κατά 25% περισσότερο υποτροφίες», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της studyportals, Edwin Van Rest. Στην Ολλανδία, που έχει τα πρωτεία με 1.104 αγγλόφωνα masters, φοιτεί ο 24χρονος Αργύρης Παπαδόπουλος. «Τα δίδακτρα εδώ είναι πιο προσιτά από την Αγγλία, πληρώνουμε 1.770 το ακαδημαϊκό έτος», σημειώνει ο νεαρός μηχανικός. Στο πανεπιστήμιό του οι Ελληνες ξεπερνούν τους 25, στο Πανεπιστήμιο του Delft αριθμούν 300. «Εχουμε δημιουργήσει μεταξύ άλλων ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες και διενεργούμε τουρνουά. Κάθε βδομάδα έχουμε νέες αφίξεις, κυρίως εργαζόμενους».
Επιφυλάξεις
Φυσικά, οι αυτόχθονες διατυπώνουν επιφυλάξεις έναντι της «μεσογειακής» επιδρομής. Ο εκπαιδευτικός συντάκτης της βρετανικής The Telegraph επισημαίνει ότι οι Βρετανοί φοιτητές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μια θέση σε ένα από τα «ελίτ» πανεπιστήμια, και ότι οι ξενόφερτοι φοιτητές ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν εκπαιδευτικό δάνειο. Οι Financial Times Deutschland τονίζουν ότι «μόνον αν αυτοί οι επιστήμονες επαναπατριστούν, το κύμα μετανάστευσης θα έχει θετικό πρόσημο για την πατρίδα τους». Αυτό, φυσικά, αποτελεί το φλέγον ερώτημα. «Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», απαντά με πεποίθηση η Τζοάννα Τσάκωνα, υπεύθυνη για τη χώρα μας στο studyportals, που εργάζεται και η ίδια στην Ολλανδία. «Τη δεκαετία του ’70 πολλοί Ινδοί μετανάστευαν στις ΗΠΑ για σπουδές, και τη δεκαετία του ’90 ίδρυσαν κάποιες από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στη Silicon Valley (hotmail, INTEL)», υπενθυμίζει η 25χρονη Ελληνίδα «από τους παλιννοστούντες Ινδούς δημιουργήθηκε στην Bangalore της Ινδίας μια αντίστοιχη «κοιλάδα» με εταιρείες πληροφορικής».


Tης Ιωαννας Φωτιαδη  http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου