Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Συναγερμός στην Ευρώπη, αταραξία στην Ελλάδα

Με την Ελλάδα ακίνητη εδώ και οκτώ πια μήνες και επιδιδόμενη σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνει στους πρεσβευτές του G20 ότι είναι αποφασισμένος να «διακόψει την συνεχιζόμενη καταστροφή», δηλαδή να προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία του μνημονίου, ο εκλογικός αγώνας παίρνει δραματική μορφή, καθώς εξελίσσεται σε αγώνα επιβίωσης της χώρας.

Την ίδια ώρα, δίνεται η μάχη της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Ισπανία να αγωνίζεται να αποφύγει την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης, στον οποίο όμως επιθυμεί να εντάξει το τραπεζικό της σύστημα που νοσεί βαριά.

Μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα, η Eurostat επιβεβαίωσε χθες τις αρχικές της εκτιμήσεις για μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2012.


Παράλληλα, εκτιμά και μηδενική αύξηση του ΑΕΠ και στην ΕΕ των 27 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. (Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ σε ευρωζώνη και ΕΕ-27 είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%).

Στο μεταξύ, η Κομισιόν προωθεί τις προτάσεις της για επίλυση των προβλημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κατεύθυνση την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Βασικός σκοπός είναι η τραπεζική ενοποίηση και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο της ΕΕ στο Los Cabos, παρουσιάζεται μια πρόταση που θα συμβάλει στην προστασία των φορολογούμενων και των οικονομιών από τον αντίκτυπο τυχόν πτώχευσης μιας τράπεζας». 

Οι προτάσεις 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Κομισιόν, οι προτάσεις που εξέδωσε χθες για κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών εξασφαλίζουν ότι στο μέλλον οι αρχές θα διαθέτουν τα μέσα για να παρεμβαίνουν αποφασιστικά πριν εμφανιστούν προβλήματα και σε αρκετά πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων.

Επιπλέον, εάν η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας τράπεζας επιδεινωθεί τόσο ώστε δεν μπορεί να διορθωθεί, η πρόταση εξασφαλίζει ότι οι κρίσιμης σημασίας λειτουργίες της τράπεζας μπορούν να διασωθούν, ενώ το κόστος της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των χρεοκοπημένων τραπεζών βαρύνει τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές τους και όχι τους φορολογουμένους.

Το πλαίσιο εξυγίανσης βασίζεται σε πρόσφατες προσπάθειες διαφόρων κρατών μελών για τη βελτίωση των εθνικών συστημάτων εξυγίανσης. Ενισχύει τα εν λόγω συστήματα σε βασικούς τομείς και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εργαλείων εξυγίανσης στην ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική αγορά της Ευρώπης.

Τα προτεινόμενα εργαλεία χωρίζονται σε εξουσίες «πρόληψης», «έγκαιρης παρέμβασης» και «εξυγίανσης», ενώ η παρέμβαση των αρχών γίνεται όλο και πιο διεισδυτική όσο επιδεινώνεται η κατάσταση.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες ή οι όμιλοι της ΕΕ που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, το πλαίσιο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, της παρέμβασης και της εξυγίανσης. Προβλέπονται σώματα εξυγίανσης υπό την καθοδήγηση της αρχής εξυγίανσης του ομίλου, και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Η ΕΑΤ θα διευκολύνει τις κοινές δράσεις και θα ενεργεί ως δεσμευτικός διαμεσολαβητής, εάν χρειαστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου