Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων Πρώτο κρίσιμο τεστ εντός και εκτός συνόρων

Στα βαθιά νερά του Eurogroup κολυμπά σήμερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη όμως από τον... προηγούμενο υπουργό των Οικονομικών Γ. Ζανιάς, καθώς η τρικομματική συνεργασία - πείραμα για την Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ δύσκολη περίοδο - αποδείχθηκε ότι απαιτούσε πολύ περισσότερες και πιο χρονοβόρες συνεννοήσεις από όσο περίμενε κανείς. 

Η σημερινή πρώτη επαφή με το Eurogroup μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα αποτέλεσμα που επέβαλε κυβέρνηση συνεργασίας, είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο τεστ για τη νέα κυβέρνηση που μόλις θα έχει ορκιστεί. 



Αναμένεται οι δανειστές της Ελλάδας να λάβουν υπόψη την ιδιαιτερότητα των συνθηκών και να μην ληφθεί κάποια απόφαση που θα υπονομεύει την μετά κόπων και βασάνων μόλις δημιουργηθείσα κυβέρνηση, πριν ακόμη αυτή κάνει τα πρώτα της βήματα και δείξει δείγματα γραφής. 

Οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές πως θα αποφανθούν για την πορεία και τα χρονοδιαγράμματα της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα τον Ιούλιο και την επαναξιολόγηση της κατάστασης. 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ομάδων επαφής των τριών κομμάτων συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, αν και το βασικό κείμενο αρχών έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό από το βράδυ της Τετάρτης. 

Σκιαγραφήθηκε έτσι το προγραμματικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ώστε η Βουλή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, καθώς φαίνεται ότι η δυναμική που παρουσίασε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις - κυρίως στη δεύτερη - δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες. 

Ήδη διαμορφώθηκαν δύο κείμενα, τα οποία θα συζητηθούν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή το προσεχές σαββατοκύριακο. 

Όσο για την κυβέρνηση, δοκιμάζεται ήδη τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διεξάγει πολυμέτωπο αγώνα.



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου