Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πυρετός επαφών και μια επιστολή

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το κέντρο βάρους από σήμερα, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η ανοιχτή σύγκρουση Μέρκελ – Μόντι, με τον τελευταίο να θέτει σαφώς θέμα αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η ΕΕ να οδηγηθεί σε μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμένει στη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει, φθάνοντας σε σημείο υπερβολής όταν δεν δίστασε να δηλώσει πως «όσο ζω δεν πρόκειται να υπάρξει αμοιβαιοποίηση όλων των χρεών» και αρνούμενη ουσιαστικά για άλλη μια φορά να μπει στην συζήτηση περί ευρωομολόγων. 

Κατά την συνήθειά της, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ενώπιον της Μπούντεσταγκ την προηγουμένη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της και να υποστηρίξει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να μην υποσχεθούμε πράγματα....

που δεν μπορούμε να κάνουμε και να εφαρμόσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί», καθώς «η αμοιβαιοποίηση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν τη Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης» αλλά, όπως είπε, «οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες έχοντας στο οπλοστάσιό του επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και χθες συνέχισε τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, συνομιλώντας με τους κ.κ. Μόντι, Μπαρόζο και Ολάντ, σε μια προσπάθεια να «μαλακώσει» το κλίμα και να διευκολύνει την προεδρική αποστολή. 

Ο κ. Παπούλιας θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και θα επιστρέψει στην Αθήνα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς απευθύνεται προσωπικά στους ομολόγους του, τονίζοντας ότι οι Έλληνες αποφάσισαν με τις εκλογές να μείνουν στο ευρώ και πως αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. 

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες και μέσω της ψήφου του ζητεί από τους εταίρους να προστεθούν πολιτικές ανάπτυξης και αναφέρεται στην ανάγκη τροποποίησης του μνημονίου, πρώτα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης και στη συνέχεια, προς την ελάφρυνση ορισμένων πολιτικών που δεν απέδωσαν.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών, δήλωνε πως «όσο περνάει ο καιρός, οι ευκαιρίες θα συρρικνώνονται δραματικά», καθώς «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη για διαπραγμάτευση αλλά ούτε και για συγκρότηση με επάρκεια ενός κυβερνητικού σχήματος». 

Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου