Η ψήφος της τελευταίας στιγμής και της τελευταίας εβδομάδας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τα exit polls. Οπως επίσης προκύπτει από έρευνες που διεξήχθησαν την Κυριακή των εκλογών έξω από εκατοντάδες εκλογικά τμήματα, σε χιλιάδες ψηφοφόρους, οι πολίτες που ψήφισαν τη Ν.Δ. είχαν ως βασικό κριτήριό τους το σχηματισμό κυβέρνησης, και μάλιστα αυτοδύναμης, ενώ εκείνοι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που δεν συμπαθούσαν.
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ψήφο προς τη Ν.Δ. έπαιξε ο φόβος για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ η δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του Μνημονίου. Στις τελευταίες εκλογές, επίσης, η Ν.Δ. «λεηλάτησε» τους Ανεξάρτητους Ελληνες και δευτερευόντως τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε μαζικά ψήφους από το ΚΚΕ, τη Δημοκρατική Αριστερά, και λιγότερο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Κατά απασχόληση και ηλικίες
Όπως φαίνεται από το κοινό exit poll εταιριών δημοσκοπήσεων (Metron Analysis, Alco, Marc, MRB, Opinion) σε 120 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και σε 7.709 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «διεισδύσει» σχεδόν σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα. Κυρίως, όμως, σε μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανέργους και φοιτητές. Αντίθετα, η Ν.Δ. κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στους παραδοσιακά προνομιακούς χώρους των συνταξιούχων, των νοικοκυρών και των αγροτών. Στους ίδιους ακριβώς χώρους πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά του και το ΠΑΣΟΚ.
Από τη δεξαμενή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ανέργων και των φοιτητών «ψάρεψαν» και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως επίσης από τους ανέργους, τους φοιτητές, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες πήρε αρκετές ψήφους της η Χρυσή Αυγή. Η Δημοκρατική Αριστερά προτιμήθηκε από τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους φοιτητές.
Ιδιαιτέρως μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, με εξαίρεση τις ηλικίες από 55 ετών και άνω, όπου κυριάρχησαν κυρίως η Ν.Δ. και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Οπως στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτές τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλη διαφορά προτίμησης σε σχέση με τα άλλα κόμματα στις ηλικίες από 18 έως 34 (33%) και από 35 έως 54 (34%). Πάντως, στις ηλικίες έως 50 ετών, σχετικώς υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (10%), η Χρυσή Αυγή (9%) και λιγότερο η Δημοκρατική Αριστερά (7%).
Συσπειρώσεις-μετακινήσεις
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που ανέδειξαν οι εκλογές διατήρησαν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, αν και η Ν.Δ. προηγείται σε αυτό τον τομέα του ΣΥΡΙΖΑ (92% έναντι 84%). Η Ν.Δ., επίσης, κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων (το 22% των ψηφοφόρων τους μετακινήθηκε στη Ν.Δ.), της Χρυσής Αυγής (17%) και λιγότερο του ΠΑΣΟΚ (8%) και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, απέσπασε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΚΚΕ, το οποίο έχασε σχεδόν τη μισή δύναμή του. Εξίσου μεγάλη «διείσδυση» είχε, όμως, κυρίως στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία ωστόσο, παρά τις βαριές απώλειές της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τελικά τη δύναμή της. Μεγάλα ποσοστά, τέλος, απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Συνέχισε, δηλαδή, στις 17 Ιουνίου να «λεηλατεί» το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, είχε πράξει στις 6 Μαΐου 2012.
Ως γνωστόν, στις προηγούμενες εκλογές σημειώθηκαν κολοσσιαίες μετακινήσεις ψηφοφόρων, ίσως οι μεγαλύτερες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα της δύναμής του ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήρε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη Ν.Δ. Στις 17 Ιουνίου, πάντως, οι διαρροές της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρές (4%) και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. επίσης (5%). Πολύ μικρό ποσοστό (2%) έχασε η Ν.Δ. προς τη Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Αριστερά, μόλις 3%.
Κριτήρια και χρόνος απόφασης
Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν είτε την τελευταία στιγμή είτε μία ή περισσότερες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Συνολικά, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%, ενώ το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 26% δήλωσε ότι πήρε την απόφαση μόλις την ημέρα των εκλογών ή την τελευταία εβδομάδα.
Οι πιο πολλοί ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η Ν.Δ., αν και έχει περισσότερους σταθερούς ψηφοφόρους, παρουσιάζει διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά τέτοιων ψηφοφόρων. Εξίσου υψηλά, παρόμοια ποσοστά καταγράφονται προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή.
Επίσης, πάρα πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι ψήφισαν το κόμμα «για να αποδοκιμάσουν τα κόμματα που δεν συμπαθούν». Ουσιαστικά, δηλαδή, έλαβε μια ψήφο διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., της οποίας οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι το έκαναν «για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση». Αντίστοιχα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είπαν ότι την ψήφισαν «για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση». Οσον αφορά τα κριτήρια της ψήφου, στη Ν.Δ. οι περισσότεροι το «έριξαν» επειδή επηρεάστηκαν από τις «συζητήσεις για το ευρώ», ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ από τις «συζητήσεις για το Μνημόνιο». Ολα αυτά τα δεδομένα δείχνουν μια «ευκαιριακή» προτίμηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για να τη μονιμοποιήσει πρέπει να αναπτύξει μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες.
Θανάσης Αργυράκης στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου