Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Παρά τις «αναποδιές» Κρίσιμη η αποστολή Παπούλια τώρα που όλα αλλάζουν

Με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί άλλη αναποδιά ή αβλεψία, αναχωρεί η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ελληνική αποστολή για την Σύνοδο Κορυφής, όπου θα εξεταστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα της ευρωζώνης – ειδικά μετά την είσοδο στον μηχανισμό στήριξης της Κύπρου και της Ισπανίας.

Ο κ. Παπούλιας είχε χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις με την ομάδα των υπουργών που θα τον συνοδεύουν, ώστε να είναι απόλυτα ενημερωμένος για το τι αναμένεται να συναντήσει.

Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο,  ο οποίος επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει ένα απόλυτα καθαρό μήνυμα περί της απόφασής της να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.



Σήμερα, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά τώρα που πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διαλλακτικότεροι και επομένως υπάρχουν περιθώρια να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια τάχθηκε υπέρ μιας «σταδιακής αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης» μέσω της δημιουργίας ευρωομολόγων.

«Στηρίζουν όλη τη φήμη της ευρωζώνης σε ένα ευρωομόλογο», σημείωσε ο Αλμούνια, ο οποίος είναι Επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Σανταντέρ, στη βόρεια Ισπανία. Το να γίνει αυτό «μεμιάς δεν είναι δυνατό, χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» των επενδυτών, σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα πολύ υψηλά επιτόκια που καταβάλλουν σήμερα οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, για να χρηματοδοτηθούν σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει για παράδειγμα η Γερμανία.

«Πολιτικά δεν είναι δυνατό» να δημιουργηθούν τα ευρωομόλογα αμέσως, «αλλά είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, να συζητηθούν τα ενδιάμεσα στάδια», σημείωσε. «Αυτό που μου φαίνεται ότι έχει ουσιαστική σημασία είναι να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που θα βαίνει προς τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο Αλμούνια τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας τραπεζικής ένωσης» και «ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων», όπως είχε κάνει και την προηγουμένη, κατά την ίδια συνάντηση στο Σανταντέρ, ο γενικός διευθυντής της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της BBVA, ο 'Ανχελ Κάνο. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε προς (το διορισμό) ενός Ευρωπαίου επόπτη (του τραπεζικού τομέα) και αν αυτό δεν είναι δυνατό και για τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), τουλάχιστον ενός μοναδικού επόπτη για την ευρωζώνη» δήλωσε. «Η τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη, η χρηματοπιστωτική κρίση μας το έδειξε αυτό» υπογράμμισε.

Όμως «δεν υπάρχει μια πολιτική δέσμευση μεγάλου εύρους» στην ευρωζώνη.

«Αν την Πέμπτη και την Παρασκευή (κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής) προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο» κατέληξε. 

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και τόνισε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εξετάζοντας διάφορους τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα. 

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους έχει καιρό να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα «προβλήματα επικοινωνίας» που συχνά παρουσιάζονται μεταξύ των κρατών - μελών και των Βρυξελλών, τα οποία, όπως είπε, αποδίδονται σε λάθος «ευρωπαϊκά μηνύματα» που εκπέμπονται συχνά. 

Όπως εξήγησε, η κοινή γνώμη στα κράτη - μέλη ακούει συχνά πολιτικούς ηγέτες «από την άκρα αριστερά, το κέντρο και την άκρα δεξιά», οι οποίοι υιοθετούν «ανεύθυνη στάση» επιρρίπτοντας στις Βρυξέλλες όλες τις ευθύνες για τις κακές ειδήσεις που αφορούν τη χώρα τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.

«Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας», είπε ο Μπαρόζο. Όπως σημείωσε, «σε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και νομισματική ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι «η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων» και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου