Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προετοιμασία εδάφους για αλλαγή κλίματος

Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δια της επιστροφής στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων, μετά από ένα υπερβολικά μεγάλο εκλογικό «διάλλειμα», θα επικεντρωθεί η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Η απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λόγω του προβλήματος υγείας που παρουσίασε και της επέμβασης στο μάτι για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καθώς και η περιπέτεια της υγείας του υπουργού των Οικονομικών Β. Ράπανου, ο οποίος δεν έχει ακόμη ορκιστεί, δημιουργεί νέα δεδομένα, χωρίς όμως να εκτροχιάζεται ο προγραμματισμός (βάσει της συμφωνίας των τριών αρχηγών) για έναρξη διαπραγματεύσεων.



Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός των Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος (ο οποίος ούτως ή άλλως θα βρίσκεται από αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών), που θα συνοδεύεται από τον υπηρεσιακό υπουργό των Οικονομικών Δ. Ζανιά (ο οποίος ήδη έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup), τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για εμπλοκή, που πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την επιδιωκόμενη αναδιαπραγμάτευση, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστό πως η Σύνοδος δεν θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την εκ μέρους της επαναξιολόγηση της κατάστασης, ώστε να καταστεί δυνατόν να προσδιοριστεί ο βαθμός επικαιροποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η έλευση της τρόικας αναμενόταν για σήμερα, αλλά η διαδικασία της επαναξιολόγησης ενδέχεται να λάβει μικρή αναβολή, λόγω των προβλημάτων υγείας πρωθυπουργού και υπουργού των Οικονομικών. 

Στο μεταξύ, νέα μηνύματα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων άρχισαν να φτάνουν στην Αθήνα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αφήνουν την ίδια ώρα ελάχιστα περιθώρια διαφοροποιήσεων όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του οικονομικού προγράμματος.

«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», επισημαίνοντας ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη - μέλη.

«Θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ' όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη», εξηγεί και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ρόμπεϊ, εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την «ομπρέλα σωτηρίας» μετατεθούν, τότε θα χρειαστούν περισσότερα δάνεια και «αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη - μέλη». 

Σπεύδει μάλιστα να υπογραμμίσει ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, τη «γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις» εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος προκρίνει ως σημαντικότερη αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «η μπάλα είναι τώρα στους Έλληνες» που «είναι στο χέρι τους να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες της Ευρώπης». 

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα απορρίπτει και ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

«Δεν βλέπω κανένα νόημα στο παιχνίδι για χρόνο. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων. Απαιτούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag».

Εκτιμά ακόμη ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείψει την πορεία της σταθερότητας, αναπόφευκτη συνέπεια θα ήταν να την εγκαταλείψουν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ ακόμη και στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει, σε ομοσπονδιακό και σε περιφερειακό επίπεδο ουδείς θα τηρούσε πλέον το «φρένο χρέους». 

Ερωτηθείς παράλληλα σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ο κ. Ζεεχόφερ αναφέρει ότι «εάν οι Έλληνες δεν πληρούν τους όρους λιτότητας, τότε οι Χριστιανοκοινωνιστές βλέπουν σε μια έξοδο έναν πιθανό και αποδεκτό δρόμο». 

Και επομένως, πολλά εξαρτώνται από τις προκαταρκτικές συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας την Πέμπτη και την Παρασκευή και από το κλίμα που θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν, καθώς μια επιμήκυνση του χρόνου προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους στόχους του προγράμματος όχι μόνο αποτελεί προεκλογική δέσμευση, αλλά και θα μειώσει την πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά.



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου