Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Μετακινήσεις και συσπείρωση έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία


Μετακινήσεις που προκαλούν… ίλιγγο, έκριναν το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε κυριολεκτικά τα κεντροδεξιά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στην κάλπη της 6ης Μαΐου, «κλειδώνοντας» με την υψηλή της συσπείρωση τις δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες που είχε ήδη κατακτήσει. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στο σύνολο των μετακινήσεων.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ψήφισε ξανά Νέα Δημοκρατία το 92% όσων την είχαν ψηφίσει τον Μάιο, ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 83% όσων τον ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου, ενώ ποσοστό 73% από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τον Μάιο το ξαναψήφισε στις τελευταίες εκλογές. Είναι εντυπωσιακό ότι η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε ξανά μόνο από 2 στους 3 που την είχαν ψηφίσει τον Μάιο, αλλά με νέα κέρδη απ’ όλο το πολιτικό φάσμα επανήλθε στο προηγούμενο ποσοστό της (σχεδόν 7%). Το ίδιο και η ΔΗΜ.ΑΡ., με ελαφρώς αυξημένο μάλιστα ποσοστό, παρότι ψηφίστηκε ξανά μόλις λίγο περισσότερο από τον 1 στους 2 που την είχαν ψηφίσει τον Μάιο (συσπείρωση 56%), ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διατηρήθηκαν στο 7,5% με μόνο 3 μονάδες απώλεια επειδή είχαν εισδοχές από όλα τα κόμματα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, η Ν.Δ. κέρδισε συγκριτικά λίγο περισσότερο μόνο στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως και, κυρίως, στους ψηφοφόρους των λοιπών κομμάτων που αποτελούσαν το 19% του εκλογικού σώματος τον Μάιο. Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι ψήφισαν Ν.Δ. το 55% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το 37% όσων είχαν ψηφίσει συνολικά Δράση ή Δημιουργία Ξανά και το 22% όσων είχαν ψηφίσει ΛΑ.Ο.Σ. Σημειώνεται επίσης ότι ο συνασπισμός Δημιουργίας Ξανά και Δράσης συσπείρωσε μόλις το 27% των προηγούμενων ψηφοφόρων τους και μετρήθηκε έτσι στο 1,6% από σχεδόν 4% τον Μάιο, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. έχασε τη μισή του περίπου δύναμη (από το 2,9% στο 1,6%) έχοντας συσπείρωση 45%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (λίγο λιγότερο από 1 στους 3), αλλά και της ΔΗΜ.ΑΡ. (σχεδόν 1 στους 4).
Είναι όμως εντυπωσιακό, όπως επισημαίνουν οι εκλογολόγοι, ότι από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων του exit poll προκύπτει εντελώς διαφορετική εικόνα της μετακίνησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα: δηλαδή, στην Αττική οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν περισσότερο προς τη Ν.Δ. και λιγότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ακριβώς αντίθετο έγινε στις εκτός Αττικής περιοχές και μάλιστα με ένταση που οδηγεί στον τελικό ισολογισμό που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν είχαν ψηφίσει τον Μάιο (αποχή, άκυρο, λευκό) και προσήλθαν τώρα στις κάλπες επιλέγοντας κατά 33% τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 28% τη Ν.Δ. Ο πληθυσμός αυτός υπολογίζεται στους 330 χιλιάδες ψηφοφόρους και αποτελεί λίγο πάνω από το 5% του εκλογικού σώματος του Ιουνίου.
Κατερίνα Κατσαβού στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου