Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Διαφυλάξτε την κοινωνική συνοχή


Είναι σαφές πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τη χώρα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της μάχης που δίνει η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων, την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αποκλειστικό γνώμονα τη διάσωση της οικονομίας και τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ανεξάρτητα, όμως, από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία θα κριθεί περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών και λιγότερο από το έργο της κυβέρνησης, η επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών είναι βέβαιο ότι θα κριθεί από το βαθμό επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό «μέτωπο» αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό που υποβάλλεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε πρωτοφανείς οικονομικές θυσίες, χωρίς, μέχρι σήμερα, να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ. Γιατί οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται. Παρακολουθούν τα επεισόδια του σίριαλ με τα αδήλωτα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό την ώρα που οι έντιμοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των μεγαλοφοροφυγάδων. 
Διαπιστώνουν ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων εξακολουθεί να οργιάζει επειδή οι επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους, παρά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Βλέπουν να χάνουν τη δουλειά τους και να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη καθημερινή τους διαβίωση.

Οπως γίνεται αντιληπτό, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα όπως η ακρίβεια, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η ανεργία. Να τιθασεύσει τις τιμές, να εισπράξει έσοδα από τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει το λαθρεμπόριο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Εφόσον η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά επιτύχει αυτούς τους στόχους, θα υπάρξει ανακούφιση των νοικοκυριών και θα αποφευχθεί μια κοινωνική έκρηξη, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου