Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Με νομιμότητα και διαφάνεια Αποκρατικοποιήσεις – μήνυμα σε δανειστές και επενδυτές

Στην τελική του φάση, όσον αφορά στις αποφάσεις των τριών αρχηγών, μπήκε χθες το σχέδιο για αναστροφή της εικόνας της χώρας έναντι των δανειστών της, αλλά και την εξεύρεσης πόρων προκειμένου να αφαιρεθεί βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Κατά την χθεσινή συνάντησή τους, που συνεχίζεται και σήμερα, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συζήτησαν την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος.



Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο για το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων», αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα αναπτυξιακού χαρακτήρα θέματα που μπορούν να δώσουν «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς το εξωτερικό. 

«Η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος. Η αρνητική εικόνα που έχει επιβληθεί διεθνώς ως στερεότυπο δυστυχώς μας υπονομεύει και αναπτυξιακά», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο ίδιος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα της Θράκης, καθώς, όπως είπε, «η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να μη μεταφέρεται το πρόβλημα σε άλλες περιοχές και πόλεις».

Η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και οι επενδύσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επεσήμανε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ενημέρωσε ότι η χθεσινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι έγινε αναφορά στα προωθούμενα μεγέθη των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξειδίκευση.

Οι αντιδράσεις
«Έγκλημα» αποκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία, φέρνοντάς την ακόμη πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

«Το έργο της τρικομματικής συγκυβέρνησης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σκληρό για την κοινωνία, όλο και πιο επικίνδυνο για τη χώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε «μνημονιακή τριανδρία», που «στερεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας άρον - άρον «γη και ύδωρ» στην εγχώρια διαπλοκή και στην ευρωπαϊκή τοκογλυφία». 

«Η επιλογή τους να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, όπως έκαναν και με την ΑΤΕ, αφαιρώντας από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από την εσωτερική υποτίμηση και τη βάναυση επίθεση στα εισοδήματα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο παρήγορο, καταλήγει, είναι ότι «αυτή η πολιτική δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής».


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου