Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στρατηγικός ο στόχος της «καλής» έκθεσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Το σκληρό της πρόσωπο αποφάσισε να δείξει η Γερμανία μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, για την οποία δικαίως καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς.

Το Βερολίνο, με μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους ανώτατων αξιωματούχων, στέλνει το μήνυμα ότι «η Γερμανία έχει φθάσει στα όριά της», πιέζοντας ουσιαστικά την Ελλάδα να λάβει άμεσες αποφάσεις ενόψει της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Την αρχή του νέου αυτού κύκλου πιέσεων έκανε και πάλι ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος με νέες δηλώσεις του, αυτή τη φορά στο περιοδικό «Focus», αμφισβήτησε και πάλι τις προθέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου περικοπών.



Τη σκυτάλη πήρε χθες ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Γερμανία θα ασκήσει βέτο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα αν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν προχωρήσουν αρκετά γρήγορα.

Αν η Γερμανία πεισθεί πως η Ελλάδα «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας του βέτο» είπε συγκεκριμένα ο Φουκς, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έχει φθάσει στα όριά της.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις, λέγοντα πως  «ακόμα κι αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο (στο θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων), αυτό δεν αρκεί για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αποδεχθεί».

Υπενθύμισε ότι η Γερμανία περιμένει την έκθεση των εκπροσώπων της τρόικας και βάσει αυτής θα καθοριστεί κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, ύψους 31,5 δις ευρώ.

Το γεγονός επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια ευνοϊκή έκθεση της τρόικας, καθώς μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αφού είναι δεδομένο ότι οι Γερμανοί πολιτικοί χρειάζονται ενός τέτοιου είδους νομιμοποιητική βάση για να «περάσουν» την εκταμίευση της επόμενης δόσης στον λαό τους.

Και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται η κυβερνητική στρατηγική της επιδίωξης μιας «καλής» έκθεσης για την Ελλάδα. 


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου