Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σχέδιο για νέο «κούρεμα» ώς και 100 δισ. ευρώ


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη, με στόχο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το νέο «κούρεμα» θα κυμαίνεται μεταξύ 70 – 100 δισ. ευρώ, με την προοπτική να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως, ενώ οι Financial Times αποκάλυψαν ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής κατά δύο έτη.

Αν η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως για τη διετή επιμήκυνση, τότε θα χρειαστούν περίπου άλλα 20-50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών.
Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό, η Αθήνα ελπίζει να καλύψει το ποσό από το υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, από βραχυπρόθεσμες πωλήσεις ομολόγων ή μια πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου του 2010.
Ήδη η γερμανική καγκελαρία απάντησε στις πληροφορίες που έφεραν στο φως οι FT περί του ελληνικού αιτήματος, λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ θα συζητήσει με τον κ. Σαμαρά το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις τόσο από την γερμανική κυβέρνηση όσο και από τις άλλες κυβερνήσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου