Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το δεκαήμερο των μεγάλων αποφάσεων

Σοφία Βούλτεψη


Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, με την προεκλογική εκστρατεία στο ζενίθ και τους αρχηγούς των κομμάτων να περνούν στην τελική αντεπίθεση συγκεντρώσεων, επισκέψεων, εξορμήσεων στην ύπαιθρο και επιχειρημάτων, οι κόντρες αφορούν πλέον τα πάντα – από το debate και τα προεκλογικά σποτάκια ως την ουσία.

Την ίδια ώρα η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν ακόμη και αυστριακές τράπεζες, την Ισπανία να περιμένει την αξιολόγηση του τραπεζικού της συστήματος από το ΔΝΤ για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και τους Ευρωπαίους ηγέτες να περιμένουν με…
το δάχτυλο στη σκανδάλη το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά στην επαύριο των εκλογών, καθώς όλοι συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν, ενώ είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα – κυρίως τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ – είναι τόσο βαθιές που θεωρείται εντελώς αδύνατον να υπάρξουν κάποιες γέφυρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση «προοδευτική», ενώ παράλληλα θέτει δύο κόκκινες γραμμές με τις οποίες συμφωνούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – παραμονή στο ευρώ και σκληρή διαπραγμάτευση για αποδέσμευση της χώρας από σειρά ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί με το μνημόνιο. 

Αυτά εντός συνόρων, διότι εκτός επανέρχονται οι συζητήσεις περί στάσης πληρωμών της Ελλάδας τον Ιούλιο, καθώς η χώρα (σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς) θα «μείνει» από ρευστό και θα μπορούσε να οδηγηθεί σε προσωρινή διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων, εισαγωγής καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων. 

Συνεπώς όλα κρίνονται από την προεκλογική πορεία της τελευταίας εβδομάδας και το είδος της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου