Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πράσινο φως για χαλάρωση των μέτρων από τους Ευρωπαίους

Σοφία Βούλτεψη


Πλήρης επιβεβαίωση ότι οι δανειστές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, αποδεχόμενοι την διαπραγμάτευση για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας – εφόσον, βέβαια, διατηρηθεί το μνημόνιο ως σύνολο στόχων – έρχεται μέσω αποκλειστικού ρεπορτάζ της χθεσινής γερμανικής έκδοσης των Financial Times. 

Με τίτλο «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας», στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. 



Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ευρωπαϊκοί κύκλοι και αν κάποιος θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο. 

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι στους κύκλους της Τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας. 

Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε προχθές σε συνεδρίαση της Κ.Ο. των CDU/CSU ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Αλλά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, δήλωσε ότι μπορεί να συζητήσει κανείς για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ελλείμματος στην Ελλάδα, εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου. Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Άλλοι περιμένουν μια νέα συμφωνία: Συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε επανέρχεται, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern πως «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα». 

«Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει πάντως τη συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν. 

Στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους», λέει, προσθέτοντας: «Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω». 

Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί». Διευκρινίζει μάλιστα πως πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ
Προειδοποίηση, ως φίλος των Ελλήνων, όπως ανέφερε, για την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απηύθυνε στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega σημείωσε πως ο ίδιος από τη μέρα της εκλογής του έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα «αν αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Σε αντίθετη περίπτωση, αν και επισήμανε πως σέβεται τον ελληνικό λαό, προειδοποιησε «ως φίλος της Ελλάδας» πως θα υπάρξουν χώρες που θα προτιμήσουν την απομάκρυνση της χώρας μας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα,  ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης».
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σε περίπτωση ακύρωσης του μνημονίου, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι «η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Τέλος, ζητώντας από τους Έλληνες να τον εμπιστευτούν, δήλωσε πως θα μεριμνήσει ώστε να έρθουν κονδύλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Ζητώ απ’ τους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη. Αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει, ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν προσπάθειες -δίκαιες προσπάθειες. Αυτό ήταν το πρόγραμμά μου για τη Γαλλία. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανή έκβαση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα. 

Προειδοποίησε επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι πιθανό να αναδείξουν κάποια παράταξη που αντιτίθεται στο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .

«Όσον αφορά στις εκλογές στην Ελλάδα, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφίζουν οι Έλληνες και θα σεβαστούμε τη δημοκρατική τους επιλογή», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, στα 500-800 εκ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εκροές καταθέσεων στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψαν σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμοι τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις μεσαίες και τις μικρότερες τράπεζες οι εκροές ανέρχονται στα 10-30 εκ. ευρώ. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου