Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πολιτική σταθερότητα ή ολοκληρωτική καταστροφή

Σοφία Βούλτεψη


Ως… παιδιά φρονίμων που μαγειρεύουν πριν πεινάσουν εμφανίζονται πλέον οι δανειστές μας, με κορυφαίο παράδειγμα το σχέδιο αντιμετώπισης του χειρότερου δυνατού σεναρίου, που θα είναι μία απόφαση της Αθήνας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. 

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων επικεντρώνονται σε θέματα όπως η επιβολή ορίων στις αναλήψεις μετρητών από ATM, η επιβολή διασυνοριακών ελέγχων και η εισαγωγή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, τουλάχιστον στην Ελλάδα. 



Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ανέφεραν στο πρακτορείο ότι οι ιδέες για το έκτακτο σχέδιο, εντάσσονται στα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ενώ τόνισαν ότι οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κάτι που αποτελεί ένα υποθετικό ενδεχόμενο και όχι για κάτι που περιμένουν ότι πρόκειται να συμβεί, καθώς ουδείς εκ των συνομιλητών του Ρόιτερ’ς πως αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, με συνέπεια να στηθούν νέες κάλπες, οι εταίροι μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως σχεδιάζουν τα πρώτα βήματα σε περίπτωση εκλογικού αποτελέσματος που οδηγεί την χώρα εκτός ευρωζώνης. 

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής από αυτές τις συζητήσεις, όμως τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης, έχουν συζητήσει με λεπτομέρειες τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τις πηγές. 

Εκτός από τον περιορισμό των αναλήψεων και την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, έχουν συζητήσει και την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας του Σένγκεν για την Ελλάδα. «Οι περιορισμοί των αναλήψεων από τα ATM και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου έχουν εξεταστεί και αναλυθεί», ανέφερε μια από τις πηγές. 

Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, καθώς και το γεγονός ότι εξετάζεται ακόμα και προσωρινή απομάκρυνση της Ελλάδας από τη συμφωνία Σένγκεν. 

«Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, είναι συζητήσεις ανάμεσα σε οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», διευκρίνισε δεύτερη πηγή. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρώτο αξιωματούχο, εξετάζεται ακόμα κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την επιβολή τέτοιων ακραίων μέτρων, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερ΄ς. 

Λίγο πριν από τη δημοσίευση του τηλεγραφήματος του Ρόιτερ΄ς, συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά και με τη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου που εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες και στην οικονομία, λόγω της ακυβερνησίας του τελευταίου διμήνου, αλλά και τα επόμενα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα περιορίσει την αβεβαιότητα και τους κλυδωνισμούς του συστήματος.
 
Επισημάνθηκε επίσης πως τα σενάρια των τελευταίων ημερών που κλιμακώνεται έχει προκαλέσει εκροές στις τραπεζικές καταθέσεις, εξέλιξη που πιέζει ακόμα περισσότερο τη μειωμένη ρευστότητα των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, ανέφερε χθες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει γνώση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν εργάζεται πάνω σε τέτοια σενάρια. 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στήριξής της, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια. 

«Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια ταινιών καταστροφικού περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγί. 

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και να αναμείνουμε την απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις ελληνικών πολιτικών κομμάτων περί του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σέγκεν, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας τάξης και όχι για οικονομικούς λόγους. 

Την πρόθεση της Ε.Ε. να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της, επανέλαβε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, από τη στιγμή που σέβεται τις δεσμεύσεις της», είπε ο Βαν Ρομπάι μετά από συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο στην Μπρατισλάβα. 

Από την πλευρά της, αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δεν θα λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αναδείξουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση, έστειλε χθες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. 

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι η αναρχία», δήλωσε η Φέκτερ στην αυστριακή τηλεόραση, προσθέτοντας πως «η ευρωζώνη έχει τη σταθερή θέληση να βοηθήσει και όχι να οδηγήσει μια χώρα σε πτώχευση». 

Στο μεταξύ, για αύξηση των ποσοστών καθυστερήσεων και αδυναμίας πληρωμής έναντι των δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων στην Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποιεί και ο οίκος Moody's. 

Παρότι δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στο ενημερωτικό δελτίο «Credit Insight» για τον Ιούνιο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στις συναλλαγές επί των εξασφαλίσεων στα δομημένα προϊόντα θα είναι σημαντικές ακόμη και για τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία. 

Ο Νουριέλ Ρουμπινί 

Σοβαρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα απευθύνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη. 

«Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», υποστηρίζει ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Bild. 

Προειδοποιεί πάντως ότι δεν πρέπει να σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. «Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης», σημειώνει. 

Ο Αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις: «Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης. 

Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει πως, χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τονίζει πως μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι' αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Εξαπολύει, μάλιστα, σφοδρές επικρίσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. 

«Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη. Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες», λέει ο Ρουμπινί στη συνέντευξή του. 

Νέες δηλώσεις Λαγκάρντ 

Είναι αναγκαίο οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους για να ανακάμψει η χώρα, επανέλαβε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 

«Η πληρωμή των φόρων από τους πολίτες είναι αναγκαία για την ανάκαμψη οποιασδήποτε χώρας. Της Ελλάδας, όπως και των άλλων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε, μιλώντας στο CNN, ότι οι δηλώσεις της (περί Νιγηρίας και Ελλάδας) προκάλεσαν «πολύ εκνευρισμό και δυσαρέσκεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου