Όποιος ζεί και κινείται σ΄ αυτή τη χώρα, βλέπει ότι εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα επειγόντως. Αν μερικοί έχουν ακόμα αμφιβολίες ή προσπαθούν εναγωνίως να κερδίσουν λίγο χρόνο για να περισώσουν το σαρκίο τους, ας καλέσουν μια μέρα, τυχαία, 300 πολίτες στα έδρανα της Βουλής. Και να τους δώσουν τον λόγο… Θα μάθουν από πρώτο χέρι ότι:
-Η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει
-Το τραπεζικό μας σύστημα έχει …εξαϋλωθεί.
-Η κοινωνία αποσυντίθεται
-Το κράτος έχει παραλύσει
-Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έρχεται μαύρος χειμώνας
Παραπολιτική και ανευθυνότητα
Η χώρα, με μαθηματική πλέον, οδηγείται στην καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες, τις οποίες θα κληθούν να πληρώνουν, άγνωστο για πόσο και πόσο, οι επόμενες γενιές. Δεν το έχουμε αυτό το δικαίωμα! Δεν νομιμοποιούμεθα να κλέψουμε το μέλλον τους.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, η κυβέρνηση αναλώνεται στη μικρο-πολιτική. Την απασχολεί περισσότερο..
Αν η κα Λούκα Κατσέλη ψηφίσει το άρθρο 37;
Αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής;
Αν ο κ. Βενιζέλος είναι σε διαμάχη με τον κ. Λοβέρδο
Αν ο κ. Ραγκούσης μπορεί να συνεννοηθεί με τον κ. Ρέππα;
Αν ο κ. Καστανίδης βρεί χώρο για να δώσει συνέντευξη;
Αν ο κ. Ρομπόπουλος παραιτηθεί σήμερα, αύριο ή τη Δευτέρα.
Ποιόν, στ’ αλήθεια ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά; Απασχολεί κανέναν άλλον, πλην της οικογένειάς του και κάποιων στενών φίλων, το πολιτικό μέλλον του κ. Παπανδρέου; Γιατί όλη η συζήτηση εκεί περιστρέφεται!
Από την άλλη πλευρά, στην ΕΕ διεξάγεται, δημοσίως, μια συζήτηση σε επίπεδο…..δημοπρασίας! Και εντελώς επιπόλαια μάλιστα! 21% κούρεμα λέει ο ένας, 35% προτείνει ο άλλος, 50% σκέφτεται ο τρίτος και γιατί όχι πάνω από 50%, αναρωτιέται κάποιος τέταρτος, γιατί όχι 70%, λέει η UBS! Γιατί 100% λέω εγώ;
Η όλη συζήτηση μου θυμίζει τις διαμάχες στο Πανεπιστήμιο μεταξύ ΠΣΚ και ΠΠΣΠ, αναφορικά με ποιους θα ξεκινούσαν την …επανάσταση για την ανατροπή του αστικού καθεστώτος! Με τους εργάτες έλεγε η ΠΣΚ, με τους αγρότες η ΠΠΣΠ! Τέλειωνε η Συνέλευση, ερχόταν στο κυλικείο και ως ….εκπρόσωπος του κεφαλαίου (καθότι εγώ ήμουν ΔΑΠ) κέρναγα τους καφέδες επειδή μ’ άφηναν ακλόνητο!
Αυτοσχεδιάζοντας χωρίς …σχέδιο
Στα σοβαρά τώρα:
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου αυτοσχεδιάζει και μάλιστα στο γόνατο. Ο επί των Οικονομικών Αντιπρόεδρος, κοιμάται μ’ ένα φόρο το βράδυ και τον αλλάζει το πρωί! Θα πάθει σύνδρομο στέρησης, αν μια μέρα δεν ανακοινώσει ένα νέο χαράτσι!
Λοιπόν, για να μην αγχώνεται με δύσκολα πράγματα, όπως, φοροαπαλλαγές, αφορολόγητα, συντελεστές, δείκτες απόδοσης και πολλαπλασιαστές, θα του πρότεινα, μ’ όλο το θαυμασμό προς την επινοητικότητά του, για τον επόμενο χρόνο, να φορολογήσει το 100% του εισοδήματος! Μισθωτοί και συνταξιούχοι (αφού μόνον αυτούς πιάνει) να τα δώσουν όλα! Έτσι, θα τους υποχρεώσει να καταναλώσουν τις αποταμιεύσεις τους, άρα να δημιουργήσουν τζίρο στην αγορά!
Είναι προφανές ότι αστειεύομαι, αλλά πως αλλιώς να αντιμετωπίσεις μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο;
Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε περιδίνηση. Αναζητεί σωτήρα. Παρακολουθεί αμήχανη, ενώ μας παίζουν στα ζάρια! Φοβάται να διαμαρτυρηθεί μήπως και εξαγριώσει τους υποψήφιους …σωτήρες! Ό,τι και να μας σερβίρουν, θα το εκλάβει ως επιτυχία! Και ως τέτοια θα την παρουσιάσει. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να μας εμφανίσει μια εθνικά καταστροφική λύση, ως θρίαμβο. Και δεν τα πάει καλά στον τομέα αυτό ο κ. Παπανδρέου. Να θυμίσω ότι θεωρούσε λύση το σχέδιο Ανάν, σωτηρία το Μνημόνιο, ένα βήμα μπροστά το Μεσοπρόθεσμο και μεγάλη επιτυχία την απόφαση της 21ης Ιουλίου! Όπως απεδείχθη όλα ήσαν παγίδες!
Προσπαθώ να καταλάβω, ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης; Δεν μπορεί να λέει γενικά και αφηρημένα ο κ. Βενιζέλος ότι θέλουμε κάτι καλύτερο από την 21η Ιουλίου! Έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις από ένα κούρεμα, ας πούμε, της τάξεως του 50%; Ποιες θα είναι αυτές για το μέλλον της Ελλάδος; Πολύ φοβούμαι πως δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται! Και το σημαντικότερο, αν αυτό που μαγειρεύεται στα παρασκήνια αποβλέπει στη σωτηρία της Ελλάδος ή στη σωτηρία των ευρωπαϊκών (κυρίως) τραπεζών.
Όμως, ακόμα και αν τη λύση που θα αποφασίσουν για μας οι άλλοι, την παρουσιάσει ως επιτυχία, πιστεύει αλήθεια ο κ. Παπανδρέου ότι αυτήν την …«επιτυχία» μπορεί να την αντέξει ο ελληνικός λαός; Αν το πιστεύει, μάλλον είναι πολύ βαθιά νυχτωμένος!
Η πατρίδα μας διέρχεται εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές. Μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο, στο οποίο κάποιοι τρίτοι ονειρεύονται ρεσάλτο. Έχουμε ανάγκη από τολμηρές πρωτοβουλίες για μια νέα αρχή.
Το Μνημόνιο απέτυχε. Η επιμονή στην εφαρμογή του ακρωτηριάζει τη πατρίδα μας, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια μας και υποθηκεύει το μέλλον μας. Πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο. «Ένα άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά…»
Κ.Ρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου