Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

10.000 ευρώ το χρόνο χάνει κάθε «έφεδρος»


Από 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο μέσα στο 2012 και άλλα τόσα για κάθε χρόνο εφεδρείας, μέχρι την κανονική συνταξιοδότηση, αναμένεται να χάσει καθένας από τους 30.000 δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα απομακρυνθεί από την υπηρεσία του.

Το μέτρο της εφεδρείας τελικά προσανατολίστηκε και θα εφαρμοστεί σε όσους έχουν θεμελιώσει, ή θεμελιώνουν την προσεχή διετία δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης. Δηλαδή αφορά:


1 Οσους έχουν συμπληρώσει 35ετία και είναι 60 ετών. Αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν αμέσως. Υπολογίζεται ότι αυτή η κατηγορία «πιάνει» σχεδόν 4.000 άτομα.
 
2 Ακολούθως, σε εργασιακή εφεδρεία θα βγουν όσοι έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (προσληφθέντες μέχρι τις 31.12.1982). Αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν σε δύο χρόνια με το σημερινό (καταληκτικό) μισθό και όχι το 60% της εφεδρείας. Στις περιπτώσεις ασφάλισης στο ΙΚΑ οι «έφεδροι» θα μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη 5ετία.
 
3 Το ίδιο θα ισχύσει και για τους «νεότερους», όσους προσελήφθησαν δηλαδή μετά την 1η.1.1983 και έχουν συμπληρώσει 33 έτη υπηρεσίας (σ.σ. προϋποθέτει να έχει προηγουμένως χρόνο στον ιδιωτικό τομέα ή πλασματικά έτη) και είναι τουλάχιστον 56 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπάλληλοι που έχουν αναγνωρίσει πλασματικά έτη από στρατιωτική θητεία ή από τα παιδιά θα εξέλθουν από το δημόσιο τομέα 2 και 3 χρόνια νωρίτερα, καθώς η εν λόγω υπηρεσία θα προσμετρηθεί για τη συμπλήρωση των 33 ετών (κάτι που τους οδηγεί στην εφεδρεία και, ακολούθως, στη συνταξιοδότηση).
Τέλος, αναθεωρείται εκ νέου ο πρόσφατος (2010) ασφαλιστικός νόμος 3863/10 που παρείχε τη δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και τραπεζών να παραμείνουν έως και 2 έτη στις εργασίες τους, παρά το γεγονός ότι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης.
Ουσιαστικά, διά της εφεδρείας το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο για το στενό δημόσιο τομέα) «κερδίζει» τη διαφορά μεταξύ καταβαλλόμενου μισθού και της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, κυμαίνεται στο 50%-60% των συνολικών αποδοχών. Ωστόσο αυτή η βίαιη συνταξιοδότηση επιβαρύνει σημαντικά τα λοιπά ταμεία (Επικουρικό, Μετοχικό, καθώς και το Ταμείο Πρόνοιας-εφάπαξ). Ως προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (αφορά τους φορείς της γενικής κυβέρνησης για το λοιπό προσωπικό) η οικονομική... απόσταση μεταξύ μισθού και σύνταξης είναι μικρότερη, αλλά η επιβάρυνση για τα Ταμεία (ΙΚΑ στις περισσότερες των περιπτώσεων) είναι τεράστια. Εν προκειμένου είτε θα κληθεί το Δημόσιο από τα... ελλείμματά του να καλύψει μέρος της διαφοράς είτε θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις (και των ήδη συνταξιούχων, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε προ μηνός...).
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 150.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από αυτούς οι μόνες που δεν θίγονται από την εργασιακή εφεδρεία είναι οι γυναίκες με παιδιά, οι οποίες εξαιρούνται του μέτρου, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης (35/35α). *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου