Eνας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του 20ου αιώνα, ο Ερικ Χόμπσμπαουμ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο Χόμπσμπαουμ νοσηλευτόταν εδώ και μεγάλο διάστημα στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο.
Ο φημισμένος βρετανός ιστορικός με την ανατρεπτική σκέψη και τον πάντα μαχητικό λόγο, συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους πνευματικούς γίγαντες του 20ου αιώνα. Το έργο του αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για γενιές και γενιές ιστορικών αλλά και πολιτικών.
Ο Ερικ Χόμπσμπαουμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917, από πατέρα Βρετανό και μητέρα Αυστριακή, και οι δύο εβραϊκής καταγωγής. Είχε μάλιστα μια ελληνίδα παραμάνα, από την οποία μέχρι μεγάλος του είχε μείνει, όπως έλεγε, μια «ληψή ανάμνηση» ενός νανουρίσματος. Μεγάλωσε ωστόσο στη Βιέννη και στο Βερολίνο, απ’ όπου έφυγε μαζί με την οικογένειά του το 1933, τη χρονιά που ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ.
Μαρξιστής ιστορικός, ήταν επί χρόνια μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας – «ένα από τα μεγάλα δαιμόνια του 20ού αιώνα είναι το πάθος για πολιτική και η πεμπτουσία του πάθους αυτού ήταν ο κομμουνισμός» είχε περιγράψει στην αυτοβιογραφία του «Συναρπαστικά χρόνια».
Η τριλογία του – «Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914» – έχει χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη συγγραφή της Ιστορίας. Σε συνδυασμό και με τη συγγραφή του βιβλίου «Η εποχή των άκρων: Ο σύντομος 20ός αιώνας 1914-1991», κατατάσσουν τον Χόμπσμπαουμ ως ιστορικό αναφοράς.
Τα ενδιαφέροντά του ωστόσο επεκτείνονταν και σε άλλα πεδία εκτός από την Ιστορία, όπως οι διάφορες παραδόσεις και η εξέλιξή τους, αλλά και η τζαζ που είναι το αγαπημένο του είδος μουσικής. Εχει γράψει και για αυτά: «Η επινόηση της παράδοσης», «Η σκηνή της τζαζ», καθώς και το «Ξεχωριστοί άνθρωποι – Αντίσταση, εξέγερση και τζαζ».
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ανέφερε η κόρη του Τζούλια.
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4756078
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου