Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κατατέθηκε η τροπολογία για την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης


Με την ίδια τιμή θα διατίθενται από τις 15 Οκτωβρίου στην αγορά το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μετά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ηδη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία η οποία προβλέπει την εξίσωση των φόρων των δύο τύπων πετρελαίου και σύμφωνα με τη διάταξη, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι ενιαίος ύψους 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η εξίσωση των τιμών θα επιφέρει επιβάρυνση στους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης και 40 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ προκύπτει όφελος γύρω στα 10 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από τη Δευτέρα, θα πωλείται προς 1,35 ώς 1,40 ευρώ το λίτρο.
Ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης των νοικοκυριών, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, με βάση γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι δικαιούχοι θα έχουν επιστροφή φόρου ή «επιδότηση» 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράζουν από την προσεχή Δευτέρα.
Τα ποσά των επιστροφών φόρου που θα εισπράξουν την περίοδο από 15-10-2012 μέχρι 30-4-2013 χιλιάδες δικαιούχοι δεν θα μπορούν να υπερβούν συγκεκριμένα όρια που θα κυμαίνονται από 42 έως και 840 ευρώ.
Δικαιούχοι να εισπράττουν επιστροφή φόρου 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που αγοράζουν είναι:
α) Οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Οι έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.350 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
γ) Οι οικογένειες με παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 26.650 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
Εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλης αξίας.
Η ελληνική επικράτεια θα χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές-κλιματικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει και ένα διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων θα οριστεί στα 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α' ζώνη, στα 15 λίτρα ανά τ.μ. στην Β' ζώνη, στα 8 λίτρα ανά τ.μ. στην Γ' ζώνη και στα 5 λίτρα ανά τ.μ. στη Δ' ζώνη.
Αν η επιφάνεια της κύριας κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ. τότε το ποσό της επιστροφής θα περιορίζεται μέχρι το τμήμα εκείνο που αντιστοιχεί στα πρώτα 120 τ.μ.
Οσοι δικαιούνται επιστροφή του φόρου με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αναγράφοντας το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ένοικος πολυκατοικίας, θα πρέπει να συμπληρώσει επιπλέον στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ΑΦΜ του διαχειριστή.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, το 50 με 60% των Ελλήνων δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο φέτος, γεγονός που θα οδηγήσει περίπου 1500 πρατήρια σε λουκέτο.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου