Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Greeklish: Η νέα μάστιγα της ελληνικής γλώσσας!

Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων και ιδιαιτέρως οι νέοι χρησιμοποιούν τα Greeklish...

Γιατί όμως γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες; Άραγε απειλείται η ελληνική μας γλώσσα;

Οι περισσότεροι νέοι θέλουν να γράφουν γρήγορα και εύκολα.

Σύμφωνα με αυτούς η μόνη της επιλογή είναι τα Greeklish διότι δεν χρειάζεται ούτε να προσθέσουν κάποιο σημείο στίξης ούτε και να αλλάζουν τη γλώσσα που γράφουν συνεχώς.

Δυστυχώς τα Greeklish εξαπλώθηκαν!



Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μήνυμα στο κινητό, στο chat, σε κάποιο forum, πιθανόν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η γλώσσα όμως είναι ζωντανή και όταν επιπεδοποιείται συνειδητά δεν μεταφέρει την ουσία της κουλτούρας, της παράδοσης που κουβαλάει μία γλώσσα με ιστορία, πολιτισμό, κανόνες και όλα τα συναφή όπως είναι η ελληνική γλώσσα.

Είναι πλέον μάταιο να χαρακτηρίσουμε τα greeklish μία σύγχρονη μάστιγα.

Έχουν παγιωθεί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, οι νέοι θεωρούν δεδομένη τη γραφή κυρίως στα κινητά με αυτή τη μορφή, νιώθουν άνετα χωρίς κόμπλεξ για τα ορθογραφικά τους λάθη.

Με την χρησιμοποίηση των greeklish νιώθουν όλοι ίσοι.

Θα τους χωρίσει κάτι άλλο αλλά όχι ο χαρακτηρισμός του κακού μαθητή ή του ανίδεου.

Αν θέλουμε να πλησιάσουμε τους νέους, να τους επηρεάσουμε και να τους δείξουμε την αξία της γνώσης θα πρέπει να κατανοήσουμε τα greeklish.

Λίγοι είναι οι νέοι που θα πεισθούν να γράψουν ένα μήνυμα στην ελληνική γλώσσα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναφέρονται συχνά στο φαινόμενο «greeklish».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Γλωσσολογίας, Γεωργίου Μπαμπινιώτη σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.

«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: «τη γλώσσα και τα μάτια σας». Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό, τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».

Ενώ για το φαινόμενο «greeklish» σχολίασε:

«Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».

Σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο κωμικός ηθοποιός Δημήτρης Δημόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σε αυτή τη νέα μάστιγα περνώντας τα δικά του μηνύματα.

Ας μην γίνουμε λοιπόν, οι αυτόχειρες της γλώσσας μας! Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε από πού ξεκινήσαμε, να γνωρίζουμε τις ρίζες μας, την ιστορία μας!

Είναι ηθική μας υποχρέωση να προστατέψουμε την πολυτιμότερη γλώσσα του κόσμου, την ελληνική!


dexiextrem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου