Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Και παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα Υπερωρίες τρόικας στην Ελλάδα για τα μέτρα

Υπερωρίες κάνει η τρόικα στην Ελλάδα, καθώς η επόμενη συνάντηση με τον υπουργό των Οικονομικών ορίστηκε για την Κυριακή. 

Η διαπραγμάτευση άρχισε χθες, κράτησε πάνω από 2,5 ώρες  και ολοκληρώθηκε «σε καλό κλίμα». 

Αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης ήσαν τα ειδικά μισθολόγια και η ρύθμιση της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος,  σε δέκα δόσεις. 

Το κλίμα αβεβαιότητας πάντως, που έχει επιστρέψει, ήλθε να επιτείνει χθες το σχέδιο για προσωρινή, συντεταγμένη και προστατευμένη  έξοδο από το ευρώ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που δοκιμάζονται από την κρίση, που εκπόνησαν ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς - Βέρνερ Ζιν και ο Φρίντριχ Σελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 

Σε άρθρο τους στους Financial Times, οι Ζιν και Σελ προτείνουν να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες η δυνατότητα εξόδου από το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών της ΟΝΕ και να τους επιτραπεί να υιοθετήσουν προσωρινά το δικό τους νόμισμα με την επιλογή να επιστρέψουν στο ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Κατά την άποψή τους, αυτό θα μπορούσε να συμβεί με επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (διαδέχθηκε το παλαιό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα) στον οποίο ήδη βρίσκονται η Δανία, η Λετονία και η Λιθουανία κράτη που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ. 

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες  στο ΔΝΤ γνώριζαν από την αρχή πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί. 

Στην παραγγελία του κ. Πεπόνη εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης». 

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει: «Στο Ταμείο ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα». 

Σημείωνε ακόμη πως αν και το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιεί η τρόικα για να κατακρίνει την Ελλάδα -και να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι ότι η μεγάλη ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αυστηρές περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας τη ζήτηση στο εσωτερικό της Ελλάδας. 

Οι επισημάνσεις αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου, καταλόγισαν στον κ. Ρουμελιώτη ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του. 

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση. Με αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου