Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Άλλο ο «Ξένιος Ζευς» κι άλλο μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι...


Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση από τη χώρα παράνομων μεταναστών είναι, κατά την άποψη μου, ότι πιο ουσιαστικό έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στο μικρό διάστημα της ζωής της.
Άσχετα με τις όποιες ενστάσεις για την ονομασία της -που προσωπικά τις βρίσκω προφάσεις- η απόφαση να δοθεί ένα τέλος στην αθλία εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας, είναι απαίτηση εκατομμυρίων πολιτών.

Όποιος έχει επιχειρήσει να περπατήσει νύχτα στους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας, στην πλατεία Βάθη, στο Μοναστηράκι, στο Πεδίον του Άρεως και όχι μόνο, έχει αντιληφθεί ότι μιλάμε για μια πόλη υπό κατάληψη. Ειδικά για τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μιλάμε για απαγορευμένες περιοχές. Ανάλογα προβλήματα, ίσως όχι σε τόσο μεγάλη έκταση, υπάρχουν και σε αρκετούς ακόμα δήμους του λεκανοπεδίου.
Ακούω με ενδιαφέρον κάποιες φωνές από τα Αριστερά, που διαμαρτύρονται για την επιχείρηση της Αστυνομίας χρησιμοποιώντας επιχειρήματα τα οποία φτάνουν ως την αρχαιότητα, τον Δία, την Αθήνα και τους Διόσκουρους. Νομίζω ότι απλώς αναπαράγουν ιδεοληψίες περασμένων εποχών όταν οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.
Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Στις φυλακές όλης της χώρας η μεγάλη πλειοψηφία των κρατούμενων είναι παράνομοι μετανάστες. Ένα μεγάλο κομμάτι της εγκληματικότητας -κυρίως της βαριάς- έχει πρωταγωνιστές επίσης λαθρομετανάστες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας, έκαναν οικογένειες, ενσωματώθηκαν πλήρως, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας.
Ασφαλώς στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας -που κακώς τις αποκαλούμε «σκούπα» αφού οι άνθρωποι δεν είναι σκουπίδια- η αντιμετώπιση όσων εντοπίζονται και προσάγονται δεν μπορεί να είναι η ίδια. Ασφαλώς όσοι βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα ή έχουν κάνει την διαδικασία νομιμοποίησης με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του κράτους, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται το ίδιο με εκείνους που μπήκαν λαθραία και ουδέποτε εμφανίστηκαν σε κρατική αρχή παρά μόνο επειδή τους συνέλαβαν για κάποια μικρότερη η μεγαλύτερη παράνομη πράξη.
Πολύ καλώς λοιπόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε αυτές τις επιχειρήσεις. Ελπίζω μόνο να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και να μην ξαναβρεθούν μετά από μερικές μέρες στους δρόμους ,όλοι αυτοί που συλλαμβάνονται. Ελπίζω κυρίως η απόφαση να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η υπόθεση λαθρομετανάστευση να μην αποτελέσει ένα ακόμα «θαύμα» σαν αυτά που συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη χώρα μας και κρατάνε μόλις τρεις ημέρες.

Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου