Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Στα θρανία δάσκαλοι - καθηγητές


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσουν τα προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης για τους νεοδιοριζόμενους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Μπορεί οι φετινοί διορισμοί να μην έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη (αναμένονται εντός του Αυγούστου), το υπουργείο Παιδείας όμως ανακοίνωσε ήδη τα προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης που θα υλοποιηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και στη διάρκειά της, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν πολλές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, την Α΄ φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης παρακολουθούν υποχρεωτικά οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που διορίζεται σε τακτικές θέσεις κατά τους διορισμούς του σχολικού έτους 2012-13, καθώς και οι νεοδιόριστοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).
Επίσης, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα οι διορισθέντες σε τακτικές θέσεις, οι οποίοι κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη δεν έχουν παρακολουθήσει την Α' φάση του προγράμματος. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ειδικής αγωγής.
Ακόμη, στο πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης μετέχουν οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων που διορίζονται κατά το σχολικό έτος 2012-13. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που έχουν άδεια κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου, δικαιούνται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στο πλησιέστερο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) του τόπου διαμονής τους, χωρίς όμως να δικαιούνται αποζημίωση για δαπάνες μετακίνησης.
Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς η Α' φάση του προγράμματος διαρκεί 45 ώρες και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 1ου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου. Τα κατά τόπους ΠΕΚ διαμορφώνουν το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευτικών, καθώς και τις γεωγραφικές συνθήκες. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σε ώρες εντός του σχολικού ωραρίου, ενώ για την παρακολούθησή του οι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους στο σχολείο.
Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η παρακολούθηση του προγράμματος διαρκεί 30 ώρες και θα υλοποιηθεί σε ώρες πέραν του σχολικού ωραρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, αρχίζει την 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 14 Δεκεμβρίου του 2012. Προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στο ΠΕΚ της περιοχής τους τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Ενταξη σε τμήματα
Τα τμήματα στην πρώτη φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης λειτουργούν με μέγιστο αριθμό επιμορφούμενων 30 και ελάχιστο 20.
Επισημαίνεται ότι τμήματα ολιγομελή, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των εκπαιδευτικών, μπορούν να λειτουργήσουν σε εξακτινωμένα κυρίως προγράμματα με ελάχιστο αριθμό μέχρι και 10 άτομα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και 5 άτομα.
Ειδικότερα, για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα ειδικότητας στις σχολικές μονάδες της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα των 10 ατόμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διαφορετικές ανάγκες στη διδακτική μεθοδολογία των διαφόρων μαθημάτων ειδικότητας.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όταν δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων κατά ειδικότητα, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το πρόγραμμα σε συνδιδασκαλία με συγγενείς, κατά το δυνατόν, ειδικότητες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ, 16/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου