Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Εξελίξεις με την εφεδρεία


 Η εργασιακή εφεδρεία αναμένεται να ισχύσει σε μία πιο ήπια εκδοχή. Ητοι, ενώ σήμερα η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία είναι για έναν χρόνο, αυτή θα γίνει τρία χρόνια και οι μόνοι που εξαιρούνται από το καθεστώς είναι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ.

Ο αριθμός των εφέδρων είναι ανάμεσα στα 35.000 μέχρι και 45.000 άτομα για τα επόμενα δύο χρόνίαμαζί με τους υπαλλήλους του δημοσίου που θα τεθούν εφέτος σε εφεδρεία.Στο διάστημα που θα είναι σε καθεστώς εφεδρείας θα έχουν το δικαίωμα αναζήτησης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.


Οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν από τη στιγμή που θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας και για τα επόμενα τρία χρόνια το 65%. Ύστερα, εάν δεν υπάρξει ανάγκη είτε δεν επιτύχουν επαναπρόσληψη μέσω εξετάσεων θα βρεθούν εκτός δημοσίου.
Πρώτοι στη λίστα οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Πρόκειται για υπαλληλους που σε αριθμό μετρώνται σε περίπου 3.000, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Έθνος” στην ίδια θέση θα βρεθούν και εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν από την υπηρεσία τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς λόγους και αντίστοιχη ασθένεια.Ακολουθούν όσοι επιλεγούν μέσω γραπτών εξετάσεων με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών.

Οι σκέψεις αυτή τη φορά εστιάζονται στην εργασίακή εφεδρεία η οποία δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όσους υπαλλήλους βγαίνουν σύντομα σε σύνταξη αλλά σε όσους κριθούν ακατάλληλοι μέσω ειδικών τεστ. Τα τεστ εκτός απροόπτου θα γίνονται ηλεκτρονικά και στόχος είναι να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία συνολικά 40 με 45.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το 2015. Μόνο το 2012, ο στόχος είναι να μπουν σε εφεδρεία περίπου 15.000 υπάλληλοι.
Η διενέργειας μιας ηλεκτρονικής εξέτασης πολλαπλών επιλογών, θα "βοηθήσει" να αναδειχθούν οι ικανότεροι από το προσωπικό που χρειάζονται για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», προκρίνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω γραπτών εξετάσεων. Όσοι δεν τα καταφέρουν στις εξετάσεις, θα τεθούν αυτομάτως σε εφεδρεία.
Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν με τη μέθοδο των τεστ πολλαπλών επιλογών ώστε να επιλεγούν οι υπάλληλοι που έχουν περισσότερες γενικές γνώσεις και καλύτερη αντίληψη.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει καθοριστεί ακόμα η μορφή των τεστ. Το υπουργείο σε συνεργασία με φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις ενώ αγκάθι αποτελεί και το κόστος τους.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ισχυρίζονται ότι οι γραπτές εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος να αξιολογηθούν αντικειμενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους περισσότερους εκ των οποίων δεν υπάρχουν σαφή περιγράμματα των θέσεων τους.

Αρχικά η σκέψη είναι να δώσουν γραπτές εξετάσεις πρώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πανεπιστημιακή (ΠΕ) ή τεχνική εκπαίδευση (ΤΕ), και να αξιολογηθούν παράλληλα τα προσόντα τους (εμπειρία, ξένες γλώσσες κλπ). Το μοντέλο στο οποίο θα βασιστούν τα τεστ των εξετάσεων θα είναι πιθανώς το γαλλικό.

Εκτός της διαδικασίας των εξετάσεων θα μείνουν σίγουρα οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμα τι θα γίνει με όσους έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων θα ισχύσει διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης μέσω μοριοδότησης για την προϋπηρεσία και εμπειρία τους, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα, οι εξετάσεις θα συνοδεύονται με μετατάξεις υπαλλήλων. Όσοι υπάλληλοι πετυχαίνουν στην αξιολόγηση, αλλά ο φορέας όπου εργάζονται δεν τους χρειάζεται πλέον, μπορεί να μετατάσσονται σε άλλον φορέα ή υπηρεσία παίρνοντας την θέση υπαλλήλων που δεν αξιολογήθηκαν καλά και οι οποίοι θα μπαίνουν σε εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου