Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Μεγάλη “επιχείρηση σκούπα” κατά των λαθρομεταναστών


Μεγάλη επιχείρηση σκούπα, με την ονομασία «Ξένιος Ζευς» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη στον Έβρο και την Αθήνα για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών.  Στόχος της επιχείρησης είναι να αποτρέψει την είσοδο λαθρομεταναστών από την Συρία μέσω Τουρκίας και να «καθαρίσει» , για μία ακόμη φορά, την πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν στις 30 Ιουλίου ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά,  ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τη μετακίνηση 1.800 συνοριοφυλάκων στον Έβρο: «Με την έγκριση του Πρωθυπουργού, 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη σήμερα μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Εβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη “σφράγιση” του Εβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, έχουν προσαχθεί από το κέντρο της πρωτεύουσας 1.500 αλλοδαποί, εκ των οποίων συνελήφθησαν 500, καθώς όπως διαπιστώθηκε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής στη χώρα μας.
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας, δεν πρόκειται για μία επιχείρηση ρουτίνας (σκούπα), αλλά για ένα μόνιμο μέτρο. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής μίλησε για μια γιγαντιαία επιχείρηση, με τη συμμετοχή 4.500 αστυνομικών (2.500 στον Έβρο και 2.000 στην πρωτεύουσα, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου.
Στόχος, η απώθηση των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο και η σφράγιση των συνόρων, καθώς επίσης η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους. Η αρχή, ανέφερε ο κ. Μανούρας, γίνεται από το κέντρο της Αθήνας και θα ακολουθήσει η περιφέρεια.
Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., ήδη στον Έβρο, πλέον του φράχτη, «δημιουργείται μια ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους που διαθέτει για το σκοπό αυτό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα νέα επανδρωμένα πλωτά μέσα που θα περιπολούν στον ποταμό.
Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται, διεμήνυσε πως ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στο ελάχιστο. «Οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου», τόνισε ο εκπρόσωπος, «θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης όπου και θα παραμένει προσωρινάν μέχρι και την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης».
Παράλληλα, στην Αθήνα ξεκινά προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του παραεμπορίου, ενώ παρουσία εισαγγελικών αρχών, η ΕΛ.ΑΣ. στον εντοπισμό των διαμερισμάτων όπου διαμένουν δεκάδες παράνομων μεταναστών κάτω από απαράδεκτες συνθήκες τόσο υγιεινής όσο και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό την επιχείρηση συνδράμουν συνεργεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι εγκαταλελειμμένες οικίες όπου έχουν βρει κατάλυμα οι παράνομοι μετανάστες θα σφραγιστούν σταδιακά σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.
Το μέγεθος της επιχείρησης ωστόσο, «δεν αναιρεί την υποχρέωση του πλήρους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ και στο σημείο αυτό σημείωσε πως έχουν δοθεί ρητές εντολές και σαφείς οδηγίες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό που συμμετέχει στην επιχείρηση «για την τήρηση στον απόλυτο βαθμό του σεβασμού τόσο της προσωπικότητας όσο και των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων του κάθε μετανάστη».
Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως όσοι εκ των μεταναστών επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, μπορούν να επικοινωνούν με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (τηλέφωνο 210 9912174) και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (210 3405894 – 210 3405901).
Διδυμότειχο: Διαμαρτυρία αποσπασμένων αστυνομικών
Στο μεταξύ, σε μια ακόμα επίδειξη νοσηρής κατάστασης στο κράτος τετρακόσιοι περίπου αστυνομικοί, που αποσπάστηκαν στον Έβρο για την ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης, αρνούνται να διανυκτερεύσουν στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαμονής.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. από τους 1881 αστυνομικούς, οι οποίοι μετακινήθηκαν από διάφορες υπηρεσίες της χώρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι περισσότεροι κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής και οι 411, απ΄αυτούς, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Σχολής, κάτι που τους βρίσκει αντίθετους.
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 250 αστυνομικοί, μέλη των αστυνομικών ενώσεων Κεντρικής Μακεδονία πραγματοποίησαν ένστολη διαμαρτυρία αντιδρώντας στη μετακίνηση – απόσπαση συναδέλφων τους στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες, την Πέλλα και το Κιλκίς, ενώ συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Φωτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου