Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πρώτα σημάδια για μια θετική έκθεση

Με μια σειρά εντολών για ενέργειες που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, αποφάσεις που πρέπει να έχουν ληφθεί και μέτρα που πρέπει να έχουν εξειδικευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα επιστρέψουν στην Αθήνα, εγκαταλείπουν τη χώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας. 

Μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπίσει με δυσπιστία σειρά αντιπροτάσεων εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα, με αιχμή του δόρατος τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. 

Η πρόταση να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη περικοπή με περαιτέρω περικοπές των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 5%,  προσκρούει στο ισχυρό επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο το κράτος δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τις εις βάρος του απαιτήσεις των ιδιωτών, με επιπλέον σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αγορά. 



Κατά τις συναντήσεις της με το οικονομικό επιτελείο η τρόικα επέμεινε στην εφαρμογή των ψηφισμένων από την κυβέρνηση Παπαδήμου μέτρων, ενώ δυσκολίες παρουσιάζει και το εγχείρημα της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων σε δέκα δόσεις. 

Κατά την αναχώρησή τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπενθύμισαν στο οικονομικό επιτελείο σειρά υποχρεώσεων που πρέπει να φέρει σε πέρας, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι παρεμβάσεις στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, περικοπές στις άνω των 2.700 ευρώ συντάξεις, αλλά και την επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, στα πρότυπα του στενού δημόσιου τομέα. 

Αποτελέσματα αναμένουν και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που άλλωστε θα είναι το αντικείμενο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών σήμερα και αύριο. 

Πάντως, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους. «Εχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος», δήλωσαν καθώς έκλεισε χθες ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων, ενώ το κλιμάκιο θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για να συντάξει τη έκθεσή του, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της θηριώδους δόσης των 31 δις ευρώ. 

Οπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι εμπειρογνώμονες «ολοκλήρωσαν σήμερα έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους Έλληνες αξιωματούχους για την οικονομική πολιτική που απαιτείται με στόχο την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, την εξασφάλιση μιας σταθερής δημοσιονομικής θέσης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό σύστημα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υποστηρίζεται από τα προαναφερθέντα τρία ιδρύματα. 
Οι συνομιλίες για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε μια συνολική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το έργο τους τον Αύγουστο και τον προσεχή μήνα». 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συνεχίζει τον μαραθώνιο των τηλεφωνικών επαφών του, ενώ προετοιμάζεται και για τις συναντήσεις του σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

Το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής επικοινώνησε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη συνομιλία τους «αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην Ελλάδα. 

Στις 24 και στις 25 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Παρίσι και στο Βερολίνο για τις συναντήσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. 

Δύο ημέρες νωρίτερα θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου. 


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου