Γκρίνια, δυσαρέσκεια και επιφυλάξεις για την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί το σκληρό πακέτο των 13,5 πλέον δισ. ευρώ στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Οι βουλευτές που έχουν επιστρέψει από τις εκλογικές τους περιφέρειες αιφνιδιασμένοι παρακολουθούν το γαϊτανάκι των μέτρων,
ενώ κυκλοφορούν έντονα πληροφορίες κυρίως για ενόχληση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Άμυνας για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό της Ν.Δ. Οι «κόκκινες γραμμές» που ξεθωριάζουν σιγά-σιγά προκαλούν αναστάτωση και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει όταν τα μέτρα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι φωνές που ακούγονται δεν έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του οποίου αγνοούν τι γίνεται, όχι μόνο στην Κ.Ο. και στο κόμμα, αλλά και στην ίδια την κοινωνία, που όπως λένε βουλευτές και υπουργοί δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής της.
Εν μέσω της προεργασίας έντονης κοινωνικής έκρηξης από τις αρχές φθινοπώρου, η απροθυμία των «γαλάζιων» βουλευτών να στηρίξουν τα νέα μέτρα αποτυπώνεται στις μεταξύ τους συζητήσεις και καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι φωνές για αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών.
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά είναι καθησυχαστικοί και επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες, με το επιχείρημα – το ίδιο που έλεγε ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος στους Πασόκους – ότι δεν θα διακινδυνεύσουν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ηγεσία πιάστηκε στον ύπνο και 20 βουλευτές διαφώνησαν με τον Αντώνη Σαμαρά, καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησε η μετακίνηση των μισών στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Στις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί προς συζήτηση να ψηφιστούν τα μέτρα σε… δόσεις, ώστε να περιορίσουν τις εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά και να επιτευχθεί επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους.
Με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Αντώνης Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης εισήγησης, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει, ώστε ορισμένα από τα μέτρα να μην περιληφθούν στο αρχικό πακέτο, αλλά να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013 και, ενδεχομένως -σε συνεννόηση με την τρόικα- και του 2014.
Με αυτό τον τρόπο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύουν ότι θα διευκολυνθεί η ψήφιση του πακέτου και θα υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου