Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

: Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την εφεδρεία σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ


Από τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα προκύψει το… κύμα του προσωπικού που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, το Δημόσιο θα σαρωθεί από δραστικές περικοπές σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους, προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:
* Η μείωση των υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015, μαζί με τις φυσικές αποχωρήσεις, μέσω συνταξιοδοτήσεων.
* Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2013-2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία αναμένεται να φτάσει τις 40.000. Θα πρόκειται για εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που σήμερα φτάνουν τους 54.906 σε ολόκληρο το φάσμα του στενού «πυρήνα» του Δημοσίου, του ευρύτερου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θεωρείται πιο… προσπελάσιμη ώστε να τεθεί σε εφεδρεία, καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Τα κριτήρια με βάση τα οποία οι εργαζόμενοι θα περνούν το κατώφλι της εφεδρείας θα μπουν άμεσα στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφωθούν και να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος της άμεσης εξοικονόμησης δαπανών θα παρασύρει στο διάβα του και τους υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή:
* Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148.
* Οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419.
* Οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στον «ΤτΚ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων θα συρρικνωθεί δραστικά σε βάθος τριετίας, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων, για να υπάρξει εξορθολογισμός των αναγκών σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς. «Η όποια εφεδρεία εφαρμοστεί θα τείνει να πάρει την εκδοχή την οποία είχε επεξεργαστεί και παρουσιάσει πριν από περίπου ένα χρόνο η Ν.Δ.», ανέφερε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν έχει πέσει, προς το παρόν τουλάχιστον, το να τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε οργανισμούς και φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν στο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων και των οργανισμών προς συγχώνευση ή κατάργηση θα μετακινούνται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή δεν διαθέτουν υψηλά προσόντα, είναι πιθανό να περάσουν σε εφεδρεία, πάντα μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.
 

 
Πρόταση τριών ταχυτήτων από τη Ν.Δ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία, όπως αυτή είχε αναλυθεί τον Ιούλιο του 2011, αποτελείται από τρεις… ταχύτητες, με βάση την ηλικία του εργαζομένου. Ταυτόχρονα θα επιφέρει σημαντική μείωση των δαπανών χωρίς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες των απολύσεων. Ειδικότερα, η πρόταση της Ν.Δ. προέβλεπε:
* Οι υπάλληλοι που σήμερα έχουν ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας τους θα τίθενται σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το βασικό μισθό τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη, εκτός και αν βρουν εργασία αλλού.
* Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ηλικιακά στην κατηγορία 40-50 ετών θα τίθενται σε εφεδρεία για δύο τριετίες.
* Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ηλικιακά στην κατηγορία 30-40 ετών θα τίθενται σε εφεδρεία για μία τριετία.
Οπως υποστήριζαν τότε στελέχη της παράταξης, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης:
* Δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας.
* Δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί το υψηλό κόστος αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.
* Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν τις εισφορές τους.

Επανακατάρτιση
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το προσωπικό που θα περάσει το κατώφλι της εφεδρείας θα τεθούν σε εφαρμογή ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης. Στόχος των προγραμμάτων αυτών θα είναι οι εργαζόμενοι να επανεκπαιδεύονται, ώστε να έχουν τη δυνατότητα επαναπρόσληψης τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι το πρώτο πρόγραμμα της εφεδρείας είχε τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και, κατά γενική ομολογία, είχε αποτύχει παταγωδώς. Οι τότε «πράσινοι» κυβερνητικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για περίπου 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που θα περνούσαν τις… συμπληγάδες του καθεστώτος και θα απολύονταν μετά από ένα χρόνο. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Αποχώρησαν μόνο 6.500 εργαζόμενοι, κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν τελικά στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

 
Δύο κρίσιμες παράμετροι

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ οι κρίσιμες παράμετροι που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας: η μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς αυτό και το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν παραμονή σε καθεστώς εφεδρείας για 2 ή 3 χρόνια, αντί για 1 χρόνο που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, και εφόσον δεν έχουν βρει άλλη εργασία, οι υπάλληλοι σχεδιάζεται να λαμβάνουν ποσοστό του βασικού μισθού τους, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 50% ως 70%. Στόχος είναι να μην εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο, όπως είχε γίνει επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, αλλά να ισχύσουν ηλικιακά κριτήρια σε συνδυασμό με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα προσόντα των εργαζομένων (σπουδές, δεξιότητες κ.λπ.).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣdgatsios@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου