Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία και για εκπαιδευτικούς


Μπορεί πριν λίγο καιρό στο άκουσμα και μόνο της λέξης κάποιοι στην κυβέρνηση να αντιδρούσαν, τελικά όμως… η ανάγκη να εξοικονομηθούν τα 13.5 δις ευρώ, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην ενσωμάτωση του μέτρου στην τελική λίστα που θα παραδοθεί στους τροικανούς.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις;


Δύο βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

Ο πρώτος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να συμπεριλάβει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει σε τρεις φάσεις.

1η φάση: Θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων) με στόχο να «ωθήσουν» μια μερίδα υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας σε «απόσταση» 2 ή 3 χρόνων πριν από τη σύνταξη.

2η φάση: Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια.

3η φάση: Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος θα συνταξιοδοτούνται αμέσως, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας «στέλνει» κατευθείαν σε εφεδρεία όσους υπαλλήλους συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση. Οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν επίσης το 60% των αποδοχών τους για τρία χρόνια και μετά θα απολυθούν.

Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι ακόμη και το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και να μην εφαρμοστεί οριζόντια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης με την εφαρμογή του μέτρου αυτού,  θα αποχωρήσουν περίπου 115. 000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015.

Η νέα εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα και δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι εκπαιδευτικοί, αντιθέτως από το καλοκαίρι του 2013 δάσκαλοι και καθηγητές θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.
«ΟΧΙ» στην εφεδρεία από Κουβέλη, Μανιτάκη, Τσίπρα και ΑΔΕΔΥ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να εκφράζει ενστάσεις για το μέτρο αυτό και το ποσό της εξοικονόμησης που θα προκύψει από την εφαρμογή του, ενώ διαφωνίες εκφράζονται και από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Α.Μανιτάκη, ο οποίος ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση την οποία και θα παραδώσει στον κο Κουβέλη, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης .

Το θέμα όμως της εφεδρείας  προκαλεί τις αντιδράσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία θεωρεί ότι η υλοποίηση της εφεδρείας θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Μείωση και των οργανικών μονάδων
Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού θα αποτελέσει το "κλειδί" για τη μείωση των οργανικών μονάδων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση την οποία θα επιβλέψει το ΑΣΕΠ, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η βαθμολογία τους θα κρίνει την τοποθέτηση τους ή όχι στα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των σαρωτικών μετατάξεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. 



Πηγή: Έθνος

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου