Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων


Τις προηγούμενες ημέρες κρίναμε σκληρά την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί δε βλέπαμε κινητικότητα, παρά μόνο τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Κι όταν ο Τόμσεν έλεγε πως τα πάντα πάνε εξαιρετικά, εμείς είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε. Σκεφτήκαμε: Αφού η τρόικα μας έφυγε και πάει να κάνει τα μπάνια της, φαίνεται ότι κατάφεραν να μας καλουπώσουν για ακόμη μια φορά και φεύγουν ήσυχοι για να επιστρέψουν αρχές Σεπτεμβρίου.
Ανησυχούσαμε λοιπόν ότι κάτι δεν πάει καλά αφού ξαφνικά ξεχάστηκαν ορισμένες βασικές κι αδιαπραγμάτευτες εξαγγελίες, όπως ισοδύναμα μέτρα, αναπτυξιακά μέτρα, ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι άρχισε να κινείται και πάλι και οι υπουργοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι χωρίς γενναίες τομές τα μέτρα δε βγαίνουν και η κοινωνία θα αντιδράσει σε μια νέα λαίλαπα.
Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα είπε ότι εξασφαλίστηκαν ισοδύναμα μέτρα και θα σωθούν τουλάχιστον για φέτος τα ειδικά μισθολόγια.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να λιγοστέψει κατά 150.000 υπαλλήλους το δημόσιο κι ότι θα ταυτοποιηθούν αυτοί που έπαιρναν τις συντάξεις μαϊμού.
Επίσης, καθημερινά ακούμε ότι λαμβάνονται μέτρα για όσους έπαιρναν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και το κράτος θα κόψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτό και μόνο το κόλπο.
Αλλά και ο Γ. Στουρνάρας σήμερα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάτι πάει να γίνει, διαφορετικό από περικοπές και τσεκούρια.
Τα νούμερα δε βγαίνουν, αποκάλυψε μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια.  Κι εφόσον δε βγαίνουν τα νούμερα θα ξεκινήσει νέο κύμα εφεδρείας στο δημόσιο καθώς ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων. Αυτό σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε νέο γύρο γκρίνιας στο δημόσιο τομέα για το ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν, σε ποιους φορείς θα γίνουν μετατάξεις και που εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.
Το είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες. Ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε κατηγορηματικές αναφορές, κυρίως του υπουργού Εσωτερικών, Αντ. Μανιτάκη, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις παρά μόνο μετατάξεις.
Τώρα ανακάλυψαν ξαφνικά ότι με το να αλλάζεις καρέκλες στους υπαλλήλους δε σημαίνει ότι μειώνεις και το κράτος, ότι κόβεις και τις δαπάνες.
Έστω κι αργά το κατάλαβαν, αρκεί όμως από εδώ και πέρα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Και η εργασιακή εφεδρεία να αποτελέσει εναλλακτικό μέτρο ή αλλιώς ισοδύναμο ώστε να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις κατεστραμμένων ήδη πολιτών.
Για να μη βγαίνουν τα νούμερα, όπως μας λέει ο κ. Στουρνάρας σημαίνει ότι και την εργασιακή εφεδρεία θα δούμε και το γενναίο ψαλίδι θα βιώσουμε και δεν ξέρουμε που φτάνει ο πάτος.
Από την άλλη, είναι επιβεβλημένη η μείωση του κράτους, ειδικά σε υπηρεσίες και φορείς που δεν έχουν αντικείμενο αλλά που έχουν εκατοντάδες υπεράριθμους υπαλλήλους. Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες που έχουν αδειάσει, όπως στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Δε μπορεί να θες να μαζέψεις έσοδα αλλά να μην έχεις κόσμο να το κάνεις. Εκεί είναι επιβεβλημένο να γίνουν μετατάξεις υπαλλήλων.
Σε ότι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, αν είναι να γίνει όπως αυτή που έκανε ο Δ. Ρέππας, να λείπει το βύσσινο. Η κοροϊδία τότε πήγε σύννεφο γιατί οι «πελάτες» – ψηφοφόροι είχαν αντιδράσει.
Έχει αυτή η κυβέρνηση τα κότσια να συμμαζέψει το κράτος; Ας το κάνεις λοιπόν με σοβαρότητα κι όχι για τα μάτια του κόσμου.
Από εκεί και έπειτα πρέπει να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις – πρόκληση και για την κυβέρνηση:
  1. Αυτά τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα, τα μέτρα δηλαδή που θα έβρισκαν ώστε να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές και να μη θιγούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει να μη χαθούν στη διαπραγμάτευση. Και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να δοθούν ισοδύναμα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ακολουθήσει τακτική ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κάνουμε όλα γαργάρα.
  2. Πριν τις εκλογές ακούγαμε για νέο μίγμα πολιτικής, για μια οικονομία που δε θα στηρίζεται στις συνεχείς περικοπές και τους φόρους. Ακούγαμε και για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και φορολογική δικαιοσύνη. Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
  3. Ο Αντ. Σαμαράς μας είχε περιγράψει το όραμά του για ένα αναπτυξιακό σοκ. Για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα έδιναν δουλειές και εισόδημα στο κόσμο και ελπίδα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Άμεσα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τέτοιου είδους μέτρα. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι το ένα βήμα. Τα μεγάλα έργα που ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεμπλοκάρουν είναι σημαντικό θέμα και το χαιρετίζουμε ως μια καλή προσπάθεια. Χρειάζονται κι άλλα, περισσότερα.
  4. Αν κάνεις μια βόλτα στην επαρχία αυτή την περίοδο θα καταλάβεις την οργή του κόσμου για τους πολιτικούς και θα αντιληφθείς γιατί όλοι στρέφονται στα ψέματα του νέου Ανδρέα, του Τσίπρα. Ας ακούσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και των τριών κομμάτων τι λένε οι πολίτες προτού επιστρέψουν στη Βουλή. Τουλάχιστον να μην πάνε χαμένα τα μπάνια τους. Γιατί αν δεν το κάνουν, το χειμώνα θα βρουν μπροστά τους πολύ δύσκολες καταστάσεις.
  5. Γράψαμε πρόσφατα για την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων από την κυβέρνηση η οποία καλά θα κάνει να λέει την αλήθεια στον κόσμο κι όχι να ονειρεύεται εποχές…Ρουσόπουλου. Χρειάζονται έργα κι όχι λόγια.
Υπάρχουν κάποια καλά σημάδια από υπουργούς που κατέχουν το αντικείμενο και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και αρρυθμίες. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, να παραχθεί έργο και να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτά θα πρέπει να δείξει και ο Σαμαράς στις επαφές του στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου