ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ |
Πρώτον να πείσει τους συνομιλητές του ότι στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον να εξηγήσει πως μια καλή έκθεση της τρόικας διευκολύνει τη διαδικασία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και ενώπιον των λαών των δανειστών.
Ο κ. Σαμαράς θα έχει στο οπλοστάσιό του το πακέτο μέτρων για την διετία 2013-2014, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους, με το επιχείρημα ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πολύ βαθιά και απαιτείται η παράταση, ώστε στο μεταξύ να ληφθούν και μέτρα ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, το υπουργείο των Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα ύψους 10,8 δις ευρώ και υπολείπονται παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης την Τετάρτη στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 24 Αυγούστου στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Παράλληλα έχει προγραμματιστεί συνάντηση Μέρκελ-Ολαντ για επισκόπηση της κατάστασης.
Πάντως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, Μέρκελ και Ολάντ εμφανίζονται να διαφωνούν για την πιθανότητα παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό – κάτι στο οποίο επανήλθαν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα ρίχνει χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αν και χαρακτήρισε ανόητους όσους συζητούν για διάλυση της ευρωζώνης ή έξοδο της Ελλάδας από αυτήν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, καθώς επισημαίνει ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, ο Φρανσουά Ολάντ και κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης θα ήταν έτοιμες να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Το περιοδικό «Der Spiegel» από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει κατά τα έτη 2013 και 2014 έως 14 δις ευρώ, έναντι 11,5 δις ευρώ που υπολογιζόταν έως τώρα.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση προς τα άνω του συνολικού ποσού, καθίσταται αναγκαία μετά τους τελευταίους ελέγχους της τρόικας στην Αθήνα.
Χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, έστειλε νέο μήνυμα στην Ελλάδα:
«Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», είπε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών, ούτε όσον αφορά στον χρόνο, ούτε όσον αφορά στην ουσία».
Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, «θα πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία που δεν θα έχουν σεβαστεί» και αυτό ακριβώς, όπως είπε, ήταν που «μας οδήγησε στην κρίση».
Ο Κάουντερ πάντως επανέλαβε πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι η βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνουμε ενωμένοι. Όταν εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες δεν πετάς τα παιδιά από το σπίτι. Θα περιμένω να δω τι θα πει η τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.
Μέσα σ’ αυτό το διεθνές κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, κατέδειξε με δήλωσή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον στόχο της επιμήκυνσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού είναι «υπονομευμένο εξ αρχής».
Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου