Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Με το βλέμμα στη Μέρκελ και στις… ΔΕΚΟ Σε θέση μάχης για την πιο κρίσιμη εβδομάδα

Το τέλος του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου βρίσκει την κυβέρνηση σε θέση μάχης προκειμένου, από τη Δευτέρα, να ξεκινήσουν οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία της τρόικας.

Την προσεχή εβδομάδα θα κριθούν πολλά, καθώς αναμένεται η επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για τις συναντήσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. 

Στο μεταξύ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρέσλερ συνεχίζει να παίζει εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια πότε επιτιθέμενος στην Ελλάδα και πότε κατεβάζοντας τους τόνους.



Αυτή τη φορά «χτύπησε» μέσω συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ», στην ηλεκτρονική έκδοση του οποίου ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Δεν θέλουμε η ελληνική κυβέρνηση να πτωχεύσει, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες εάν χρειαστεί».

Παράλληλα, πραγματοποίησε επιθέσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας, επικρίνοντας την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και στελέχη της όπως ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ (ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα), καλώντας τους να ρίξουν τους τόνους!

Ο Ρέσλερ στηλιτεύει και τη στάση του γενικού γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επιτεθεί στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι είναι αυθάδεια να παρουσιάζεται η Γερμανία ως μέρος του προβλήματος. 

«Παρ' όλες τις προσπάθειες να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη... πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ορθή κρίση. Είναι εντελώς ανάρμοστο να υιοθετούμε οξείς τόνους σε τέτοιες καταστάσεις», επισημαίνει ο Ρέσλερ. «Μπορούμε να διατηρήσουμε άθικτη την Ευρώπη και το ισχυρό της νόμισμα μόνο εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων», συμπληρώνει.

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η συμπεριφορά των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, που, όπως αποκαλύφθηκε, αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους νόμους περί περικοπών. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς απείθειας, το υπουργείο των Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίδει στους διοικήσεις των ΔΕΚΟ προθεσμία ως τις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται θα διακοπεί η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τυχόν άλλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από την Γενική κυβέρνηση, καλούνται να αποστείλουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου: 

- οικονομικό απολογισμό έτους 2011 μέσω Ο.Π.Σ., συνοδευόμενο από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσεως κ.λ.π.).

- έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου έτους 2011 και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή καθώς και αντίγραφο πρακτικού της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Σημειώνεται ότι τα Ν.Π.Ι.∆. που τηρούν Γ΄ Κατηγορίας βιβλία αλλά βάσει καταστατικού δεν συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων, θα αποστείλουν μόνο τις εγκεκριμένες από την διοίκηση ή το αρμόδιο διοικητικό όργανο, ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις, εγκεκριμένες από ορκωτό ελεγκτή. 

- τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου έτους 2012 

- την πιθανή εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2012 

- το σχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού έτους 2013, καθώς και την εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσής του. 

Κατ' εφαρμογή των ιδίων διατάξεων, κάθε φορέας οφείλει επιπρόσθετα να καταρτίζει και να αποστέλλει: 

- μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης (προσλήψεις, αποχωρήσεις), 

- τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων, η οποία περιλαμβάνει τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του και την βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών, 

- τριμηνιαία έκθεση που αφορά σε αποκλίσεις από τον ετήσιο προϋπολογισμό ή το επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς και στην αιτιολόγηση και στα μέτρα αντιμετώπισής τους, 

- κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας καθώς και κάθε μέτρου που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα πριν τεθεί σε ισχύ, 

- κατάλογο όλων των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας και της νομικής και πραγματικής κατάστασης του φορέα, ο οποίος επικαιροποιείται κατ έτος. 

Κάθε φορέας πρέπει να καταρτίσει και να αποστείλει το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2013-2016 κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 5 και 6 του Ν. 3429/2005. Οι φορείς που έχουν ήδη αποστείλει μεσοπρόθεσμες δράσεις ή επιχειρησιακά σχέδια για την περίοδο 2012-2015, καλούνται να τα επικαιροποιήσουν. Επισημαίνεται ότι τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια των φορέων πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου δια των εποπτευόντων Υπουργείων, προκειμένου να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν από τη ∆ιϋπουργική Επιτροπή ∆ημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του άρθρου 10 του Ν. 3429/2005. 

Κατ' εφαρ΅ογή των διατάξεων του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011, κάθε φορέας θα πρέπει με το πέρας εκάστου τριμήνου και εντός είκοσι ημερών να υποβάλει αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης του μέσου κατά κεφαλήν κόστους των πάσης φύσεως αποδοχών που προσδιορίζεται από τις λοιπές σχετικές διατάξεις του άρθρου. 

Βάσει της εγκυκλίου τέλος η μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων που αιτούνται από το υπουργείο, μπορεί να επιφέρει την επιβολή κυρώσεων όπως η δέσμευση εσόδων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η παύση των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και μελών του διοικητικού συμβουλίου από τα καθήκοντά τους. 


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου